• Home
  • /
  • B-SIDE
  • /
  • Η ΣΥΖΥΓΟΣ – 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ SEVEN FILMS & ΤΗΝ SPENTZOS FILM

Η ΣΥΖΥΓΟΣ – 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ SEVEN FILMS & ΤΗΝ SPENTZOS FILM

Υποψήφια για ΟΣΚΑΡ Α’ Γυναικείου Ρόλου (Γκλεν Κλόουζ)

ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα (Γκλεν Κλόουζ)

 

Η ΣΥΖΥΓΟΣ

(The Wife)

Μια ταινία του: Μπγιορν Ρούνγκε

Σενάριο: Τζέιν Άντερσον (βασισμένο στο βιβλίο της Μεγκ Γούλιτζερ)

Με τους:  Γκλεν Κλόουζ, Τζόναθαν Πράις, Κρίστιαν Σλέιτερ

21 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους από την Seven Films και την Spentzos Film

«Αδύνατον να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της» ROLLING STONE

 «Η καλύτερη ερμηνεία της Γκλεν Κλόουζ έως σήμερα» THE GUARDIAN

«Σαν μια βόμβα, που είναι έτοιμη να εκραγεί» THE HOLLYWOOD REPORTER

Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα, κρύβεται μια ακόμα πιο σπουδαία γυναίκα …και θα τη γνωρίσετε.

 

Σύνοψη

Η Τζόαν είναι η τέλεια σύζυγος.  Επί σαράντα χρόνια έχει θυσιάσει το ταλέντο, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της για να στηρίξει το σύζυγο της και τη λογοτεχνική του καριέρα. Ο γάμος τους έχει χτιστεί με άνισους όρους κι εκείνη έχει ξεπεράσει τα όρια της. Την παραμονή της βράβευσης του Τζο με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Τζόαν ετοιμάζεται να αποκαλύψει το μεγαλύτερο μυστικό της καριέρας του.

Μεταφέροντας το βιβλίο, στην οθόνη

«Η Σύζυγος» διαδραματίζεται κυρίως στη δεκαετία του ’90, κάνοντας όμως  αναδρομή και στα πρώτα χρόνια της σχέσης του ζευγαριού, πίσω στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Το σενάριο βασίζεται στο ομότιτλο, πετυχημένο και αγαπημένο, βιβλίο της Μεγκ Γούλιτζερ.

Για την σεναριογράφο Τζέιν Άντερσον  η ταινία ήταν μια ευκαιρία να διηγηθεί την ιστορία ενός γάμου, αλλά και να σχολιάσει τη δίψα για επιτυχία,  μέσα από ένα πολύ διαφορετικό πρίσμα: «Η Γούλιτζερ αφηγείται μια ανατρεπτική ιστορία για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα συγγραφέας και πως είναι να είσαι η σύζυγος ενός  επιτυχημένου συγγραφέα, γνωρίζοντας όμως, ότι εσύ έχεις το αληθινό ταλέντο».

Η  Άντερσον θεώρησε ότι η ιστορία χρειάζεται κάποιες προσαρμογές για να γίνει η μετάβαση από τις σελίδες του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη: «Όταν μεταφέρεις ένα βιβλίο, πρέπει να κάνεις μερικές αλλαγές για να γίνει η αφήγηση πιο δραματική, πιο συναρπαστική. Στο μυθιστόρημα, το βραβείο που παίρνει ο Τζο είναι ένα μικρό λογοτεχνικό βραβείο στο Ελσίνκι. Για το σενάριο, επέλεξα να είναι το βραβείο Νόμπελ, που δυναμώνει και ενισχύει την σημαντικότητα των αποκαλύψεων της Τζόαν. Πρόσθεσα επίσης, τον κάπως προβληματικό χαρακτήρα του γιου του ζευγαριού».

Η σεναριογράφος είναι σίγουρη ότι η ταινία θα προκαλέσει συζητήσεις – για το γάμο, τα μυστικά που κρατούν τα ζευγάρια και τους συμβιβασμούς που κάνουν. «Όταν γράφω μια ταινία, το ερώτημα που θέτω στον εαυτό μου είναι πάντα το ίδιο: “Τι θα συζητήσει το κοινό όταν τελειώσει η προβολή και ανάψουν τα φώτα;” Στη συγκεκριμένη ταινία νομίζω ότι οι συζητήσεις θα έχουν να κάνουν με τα εξής ερωτήματα: Ποιοί είναι οι συμβιβασμοί που κάνουμε σε έναν γάμο; Υπάρχουν μυστικά που κρατάνε τα ζευγάρια, που δικαιολογούνται; Μέχρι ποιο σημείο συμβιβάζονται οι γυναίκες μέσα στο γάμο τους;  Σαν σύζυγος, με ποιους τρόπους  σέβεσαι και  αγαπάς τη γυναίκα σου;»

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

«Για μένα, αυτή η ταινία είναι σαν τη μουσική. Σαν δύο όργανα που παίζουν για μας.  Ο τρόπος που η Γκλεν Κλόουζ και ο Τζόναθαν Πράις ερμηνεύουν, μου θυμίζει δύο σόλο όργανα που παίζουν ταυτόχρονα. Στη διαδικασία του μοντάζ,  μου ήταν αδύνατον να απομονώσω την ιστορία από τις ερμηνείες τους. Είχαν έναν μοναδικό τρόπο να ενσωματώνουν το σενάριο, που ήταν συναρπαστικός. Δεν είναι απλά μια ιστορία που βασίζεται στην πλοκή.

Η φιλοδοξία μου ως σκηνοθέτης είναι να αφήνω τους ηθοποιούς ελεύθερους. Στο τέλος, όλα έρχονται στο πως θα βρεις την μουσικότητα στο σενάριο, πως θα το κάνεις να … «χορέψει».

Στην καλύτερη περίπτωση, το κοινό θα «χορέψει» μαζί μου στις μεγάλες στιγμές της ταινίας.»