• Home
  • /
  • B-SIDE
  • /
  • ΚΟΡΙΤΣΙ (Girl) 15 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους

ΚΟΡΙΤΣΙ (Girl) 15 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους

ΚΟΡΙΤΣΙ

GIRL

Μια ταινία του Λούκας Ντοντ

Βίκτορ Πόλστερ, ‘Αριε Βορτχάλτερ, Όλιβερ Μπόνταρντ

Ένα πορτρέτο των φύλων, της ταυτότητας και της επιμονής.

 

ΧΡΥΣΗ ΚΑΜΕΡΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ (Βίκτορ Πόλστερ)

ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI

Διάρκεια: 109’

 

Σύνοψη

Η 15χρονη Λάρα είναι αποφασισμένη να γίνει επαγγελματίας μπαλαρίνα. Με την υποστήριξη του πατέρα της, ρίχνεται στην απόλυτη μάχη. Η αγανάκτηση και η ανυπομονησία της μεγαλώνουν καθώς συνειδητοποιεί ότι το σώμα της δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κλασικού χορού- γιατί γεννήθηκε αγόρι.

 

Δήλωση σκηνοθέτη

Ο πατέρας μου ήθελε να γίνω πρόσκοπος όταν ήμουν μικρός. Κάθε δύο εβδομάδες με πήγαινε μαζί με τον αδερφό μου και παίζαμε με άλλα παιδιά στις λάσπες ή κατασκηνώναμε κάπου. Το μισούσαμε και οι δύο.

Θέλαμε να παίξουμε, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, γιατί έτσι νοιώθαμε ότι εκφραζόμασταν.

Φαντάζεστε τη σύγχυση μας όταν μάθαμε ότι όλα αυτά ήταν «κοριτσίστικα». Ήμουν αγόρι, πως γινόταν να μου αρέσουν αυτά; Οπότε τα σταμάτησα για να μη με κοροϊδεύουν.

Πολλά χρόνια αργότερα, μόλις είχα ξεκινήσει τις κινηματογραφικές μου σπουδές όταν διάβασα ένα άρθρο για ένα νεαρό κορίτσι. Είχε γεννηθεί στο σώμα ενός αγοριού, αλλά ήταν πεπεισμένη ότι ήταν κορίτσι. Ακόμη κι αν η βιολογία της δε συμφωνούσε μαζί της. Ο θαυμασμός μου για εκείνη ήταν άμεσος. Το πάθος μου να δείξω ένα χαρακτήρα σαν κι αυτόν, μια γενναία νέα που προκαλεί την κοινωνία στην οποία το γένος και τα φύλο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, ήταν τεράστιο.

Έτσι ξεκίνησε το «Κορίτσι». Στην ανάγκη να πω κάτι για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φύλο, τη θηλυκότητα και τον ανδρισμό. Κυρίως όμως για την εσωτερική πάλη μιας νεαρής ηρωίδας που θέτει σε κίνδυνο το σώμα της για να γίνει αυτό που θέλει. Κάποια που επιλέγει τον πραγματικό της εαυτό στα δεκαπέντε, ενώ για τους υπόλοιπους χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή.

  • Λούκας Ντοντ

 

ΛΟΥΚΑΣ ΝΤΟΝΤ (Σενάριο/ Σκηνοθεσία)

Ο Λούκας Ντοντ γεννήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου. Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών KASK της Γάνδης. Έχει βραβευτεί πολλάκις για τις μικρού μήκους ταινίες του CORPS PERDU και L’INFINI, ενώ το τελευταίο έφτασε και στις υποψηφιότητες των Όσκαρ το 2015.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του επικεντρώθηκε τόσο στη μυθοπλασία όσο και στο ντοκιμαντέρ. Το 2016 συμμετείχε στο Cannes Cinéfondation (ένα ίδρυμα που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το οποίο δημιουργήθηκε για να εμπνεύσει και να υποστηρίξει την επόμενη γενιά διεθνών κινηματογραφιστών) με το σενάριο της ταινίας του, Girl. To 2018 παρουσίασε την ταινία στο Φεστιβάλ, όπου κι απέσπασε τη Χρυσή Κάμερα και το Βραβείο FIPRESCI στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, ενώ ο πρωταγωνιστής του Βίκτορ Πόλστερ τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας. Η ταινία συνεχίζει την πορεία της σε διεθνή φεστιβάλ κι έχει αποσπάσει περισσότερα από 20 βραβεία και υποψηφιότητες μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων Βραβείο Κοινού από το Φεστιβάλ του Σάντανς, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από τα φεστιβάλ του Λονδίνου και της Ζυρίχης.

Η ταινία συνδυάζει θέματα που ο σκηνοθέτης έχει ήδη διερευνήσει όπως ο χορός, η μεταμόρφωση και η ταυτότητα.  Ο Λούκας Ντοντ συνεργάζεται συχνά με το χορογράφο και χορευτή Γιαν Μάρτενς, με τον οποίο συνυπογράφει και μία performance με τίτλο “The Common People”.

Φιλμογραφία

2018 GIRL- ΚΟΡΙΤΣΙ

2014 L’INFINI (μικρού μήκους)

2012 CORPS PERDU (μικρού μήκους)

2012 SKIN OF GLASS (μικρού μήκους)

 

Βίκτορ Πόλστερ (Λάρα)

Ο Βίκτορ Πόλστερ γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 2002. Πραγματοποίησε τις σπουδές του στον κλασικό χορό στη Βασιλική Σχολή Χορού της Αμβέρσας.  Μετά την εμφάνιση του σε ένα μουσικό βίντεο κλιπ των Vegas, δέχθηκε προτάσεις  από την ομάδα Vlaanderen και τον οίκο Dior. Η ενσάρκωση της Λάρα στο «Κορίτσι» είναι το κινηματογραφικό του ντεμπούτο.

 

Άριε Βορτχάλτερ (Ματίας)

Αμέσως μετά τις σπουδές του στο INSAS (Institut National Supérieurs des Arts du Spectacle), ο Άριε Βορτχάλτερ ξεκίνησε να εργάζεται για το θέατρο. Έχοντας δουλέψει με διάφορους σκηνοθέτες όπως οι Πολ Κάμους και Κλοντ Σμιτζ, ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα. Έχει εμφανιστεί στις ταινίες Bastille day (James Watkins), Marie-Curie (Marie Noelle), Passed Imperfect (Nathalie Teirlinck), Eternity (Tran Anh Hung) και Razzia (Nabil Ayouch), το Duelles (Olivier-Masset Depasse) και Sypmathy for the devil (Guillaume de Fontenay).