Μια μυσταγωγία κάτω από την Ακρόπολη

Οι Godspeed You! Black Emperor έκαναν άλλη μια επίσκεψη στη χώρα μας. Μετά το 2018, οι Καναδοί αυτή τη φορά βρέθηκαν στο Ηρώδειο και νομίζω πως με την ανακοίνωση του χώρου οι προσδοκίες για αυτή τη συναυλία ήταν μεγάλες.

Πως να μην είναι άλλωστε, αφού μιλάμε για μία από τις πιο ξεχωριστές και ιδιαίτερες μπάντες στον ήχο του post rock.

Λόγω των βιντεοπροβολών, η έναρξη καθυστέρησε λίγο ώστε να νυχτώσει, και περίπου στις 21.20 στο Ηρώδειο, έσβησαν εντελώς τα φώτα και με drone ήχους άρχισε η μακρόσυρτη εισαγωγή για να προαναγγείλει την είσοδο των Καναδών, όπου ένας-ένας έπαιρναν τη θέση τους στη σκηνή. Βιολί και κοντραμπάσο και στη συνέχεια σιγά-σιγά οι υπόλοιποι.

Ξεκίνημα με “Hope Drone” και τη λέξη “Hope” να εμφανίζεται στο πανί πίσω από τη μπάντα. Το setlist κυμάνθηκε κυρίως στις 2 τελευταίες κυκλοφορίες, χωρίς να περιορίζεται σε αυτό, αφού προς το τέλος ακούσαμε το “Moya” και το “BBF3”.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, η μπάντα έπαιζε μόνο υπό το φως τον προβολών στο πανί πίσω τους. Η αλήθεια είναι πως πολλοί περιμέναμε οι προβολές να γίνονται πάνω στο μνημείο, καταλαμβάνοντας πολύ μεγαλύτερο μέρος από ότι το πανί, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Σχεδόν στο απόλυτο σκοτάδι απολαύσαμε το χτίσιμο των κομματιών των GY!BE, τις μελωδίες τους, τις κορυφώσεις τους, όλη αυτή τη μυσταγωγία, που δημιουργούν σε κάθε τους εμφάνιση.

Ο όρος “μπάντα” ίσως να τους αδικεί, και η λέξη “ορχήστρα” να είναι αυτή που τους χαρακτηρίζει περισσότερο. Οι συνθέσεις τους έχουν κάτι το μοναδικό. Αυτό το χτίσιμο του κομματιού, με μεγάλες εισαγωγές ή επαναλαμβανόμενες μουσικές φράσεις, δημιουργούν μια.. αγωνία για το που θα καταλήξει (ειδικά αν ακούς κάποιο κομμάτι για πρώτη φορά). Σου δίνουν το χρόνο να μπεις μέσα στο κομμάτι τους, και να ταξιδέψεις. Μέσα σε αυτό το ταξίδι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο τα βίντεο που προβάλλονται. Αναπόσπαστο κομμάτι στις εμφανίσεις τους. Βιντεοπροβολές που γίνονται με αναλογικό τρόπο, ζωντανά όσο οι GY!BE βρίσκονται στη σκηνή, δίνοντας μια έξτρα κινηματογραφική διάσταση.

Ο κόσμος σχεδόν γέμισε το Ηρώδειο, και με τον τρόπο του συμμετείχε ενεργά σε αυτό που τελούνταν επί σκηνής. Με απόλυτη ησυχία, και μόνο με ελάχιστες οθόνες κινητών να ανάβουν κατά τη διάρκεια του live, αλλά με πολλά χειροκροτήματα και επιφωνήματα στο τελείωμα του κάθε κομματιού.

Μετά από σχεδόν 100 λεπτά, οι GY!BE αποχώρησαν με τον ίδιο τρόπο που εμφανίστηκαν, σταδιακά, αφήνοντας τους ήχους από τις πεταλιέρες και τους ενισχυτές τους, για να μας.. σβήσουν.

Αφού μετά από κάποια λεπτά, έκλεισε και ο τελευταίος ενισχυτής, μου πήρε λίγη ώρα για να συνέλθω και να κατέβω τα σκαλοπάτια του Ηρωδείου για την αποχώρηση. Νομίζω η λέξη που θα χαρακτήριζε αυτό που ένιωσα, είναι η “κάθαρση”. Βιώσαμε μια μουσική εμπειρία που σπάνια συναντάς. Πιστεύω πως όσοι βρεθήκαμε εκεί, φύγαμε γεμάτοι από μουσική και από εικόνες, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες.

 

Κείμενο : Μιχάλης Κανάκης 

Η φωτογραφία είναι από την επίσημη σελίδα του συγκροτήματος στο Facebook