• Home
  • /
  • THEATRE
  • /
  • Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ
του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας

Έναρξη: 30 Νοεμβρίου 2018
Λήξη: 20 Ιανουαρίου 2019

Κείμενο που ανεβαίνει σπάνια, υπηρέτησε για τον Μπρεχτ μια άσκηση διάρρηξης των ορίων προς το αδύνατο, το ουτοπικό. Γέννημα ιδιόρρυθμο κι εκρηκτικό, μιας γραφής που επιχείρησε να υπονομεύσει κάθε σύμβαση με διάθεση ριζοσπαστική όσο ποτέ άλλοτε στα χρονικά της μπρεχτικής θεατρικής λογοτεχνίας και πράξης. Ακριβώς χάρη στα εγγενή χαρακτηριστικά της ουτοπικής του φύσης αποτελεί μια ελκυστική πρόταση για ένα «άλλο θέατρο». Κείμενο πρόκληση τότε, αλλά και τώρα, όπως σημειώνει η Ελένη Βαροπούλου που υπογράφει τη μετάφραση, εξασφαλίζει τη θέση του στο πεδίο του σύγχρονου πειραματισμού για τη θεατρική εμπειρία σε κάθε της έκφανση.

Ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας, πιστός στην ανήσυχη ιδιοσυγκρασία του και με την ίδια πάντοτε ανατρεπτική διάθεση, απαντά στην πρόκληση του μπρεχτικού κειμένου με μια παράσταση που αποδεικνύει ότι οι καινοτόμες ιδέες του Γερμανού δραματουργού παραμένουν αφετηρία προς γόνιμες αναζητήσεις. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Αγγελάκας στην πρώτη του συνεργασία με τον Σίμο Κακάλα και το Εθνικό Θέατρο.

Ο Καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ είναι ένα πολυσυζητημένο, αλλά και σχεδόν άγνωστο έργο που ο Μπρεχτ έγραψε μεταξύ 1926 και 1931 αφήνοντάς το ημιτελές, αποσπασματικό, ανοιχτό. Αυτό το δραματικό και ποιητικό υλικό ξεδιπλώνεται σε περισσότερες από πεντακόσιες σελίδες. Περιλαμβάνει σκηνές, σημειώσεις, χορικά, λυρικά κομμάτια και κείμενα φιλοσοφικού περιεχομένου. Είναι ένα «λατομείο» ιδεών και μορφών που προσφέρεται για διασκευές, πολιτικό στοχασμό και σκηνικούς πειραματισμούς.

Τέσσερις Γερμανοί στρατιώτες λιποτακτούν από το Δυτικό Μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου. Ανάμεσά τους, ο Γιόχαν Φάτσερ, πρόσωπο με ιδιαίτερα εγωιστική συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στο εσωτερικό της ομάδας. Οι λιποτάκτες κρύβονται στην πόλη Μιλχάιμ και καταποντίζονται καθώς ο ευρηματικός ατομικιστής Γιόχαν Φάτσερ, με την ανεύθυνη συμπεριφορά του, τινάζει την ομάδα, το μικρό «κολλεκτίφ», στον αέρα.

Ταυτότητα Παράστασης
Μετάφραση – Διασκευή: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Σκηνικά – Κοστούμια: Kenny MacLellan
Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής
Μουσική: Γιάννης Αγγελάκας
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Επιμέλεια Ήχου: Coti Κ.
Βοηθός Σκηνοθέτης: Δημήτρης Καλακίδης

Διανομή: Μιχάλης Βαλάσογλου, Νίκος Γιαλελής, Σίμος Κακάλας, Χαρά Κότσαλη, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Μάνος Πετράκης, Φελίς Τόπη

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:

Τετάρτη έως Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00

 

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ -1
Πανεπιστημίου 48 (Ρεξ)
ΤΗΛ. ΤΑΜΕΙΟΥ:
210 3301881 – 2103305074

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
13€ γενική είσοδος

Φοιτητικό/Νεανικό
Πέμπτη: 10€

Ανω των 65
Τετάρτη: 10€

Πολύτεκνοι
10 € όλες τις ημέρες

Κάρτα ανεργίας
5€
– Μόνο Τετάρτη/Πέμπτη
– Μόνο από τα ταμεία του θεάτρου

Για την αγορά και παραλαβή μειωμένου εισιτηρίου απαιτείται η επίδειξη αντίστοιχου δικαιολογητικού/κάρτας.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
– ΤΑΜΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

– TICKET SERVICES
τηλεφωνικά: 210 7234567
online: www.ticketservices.gr
Με χρέωση υπηρεσίας 7.5%

Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

– ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC
Προπωληση σε όλα τα καταστήματα PUBLIC

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τα εισιτήρια που αγοράζονται τηλεφωνικά ή οnline παραλαμβάνονται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή/και πιστωτικής κάρτας, οποιαδήποτε στιγμή από τα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου.

E-TICKET
Αν έχετε εκτυπωτή, μετά τη συναλλαγή σας, μπορείτε να κατεβάσετε τα εισιτήριά σας σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο PDF) και να εισέλθετε στην αίθουσα με το εκτυπωμένο εισιτήριο.