ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΟΥΡΝΟΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΦΟΥΡΝΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 2022-2023

 

«Κάτι λείπει»

Δευτέρα, Τρίτη 26, 27 και Πέμπτη 29  Σεπτεμβρίου στις 21:00

Παρακολουθούμε τις ημέρες μιας γυναίκας όταν βρίσκεται μόνη στο δωμάτιό της. Μίας γυναίκας «ξένης». Πρόκειται για ένα σπάνιο μονόλογο που αποκαλύπτει τις διαφορετικές θέσεις  που αναγκαστικά παίρνει μια γυναίκα αλλάζοντας τόπους για να βρει μια καλύτερη τύχη.  Ταξιδεύει από μια χώρα σε άλλη, από αγροτικό σε αστικό περιβάλλον, από μία εργασία σε άλλη. Σε όλα παραμένει ξένη και απομονωμένη, αυτό συμβαίνει πλέον και με την ίδια της την οικογένεια.

Η γυναίκα ψάχνει μέσα από σύμβολα και μνήμες τη δύναμη για  να προχωρήσει στην ζωή της και να αντιμετωπίζει τις βίαιες  συνθήκες που βιώνει. Τελικά αυτή η δύναμή είναι οι ίδιες οι  περιπέτειές της και η συνειδητοποίηση ότι όλοι κατά βάθος  μέσα τους κρύβουν ένα άτομο που πολλές φορές είναι «ξένο»  ακόμα και στο ίδιο το κοντινό περιβάλλον τους.

Η παράσταση δεν ωραιοποιεί ή μεγαλοποιεί τίποτα. Παρουσιάζει με απλά  μέσα μια σκληρή αλλά κατά βάθος αισιόδοξη οπτική της ζωής που συμβαίνει σήμερα δίπλα μας.

Συντελεστές       Συγγραφέας      Μάργκαρετ Γουέσελινκ

Σκηνοθεσία        Μάργκαρετ Γουέσελινκ

Σχεδιασμός αφίσας        Βέρα Αναστασάκου

Φωτογραφίες   Σπύρος Δομαζάκης / Χρόνης Παπανικολόπουλος

Ερμηνεύει           Ελένη Ανδρεάδου

Διάρκεια παράστασης 60 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων :10 ευρώ  γενική είσοδο, 5 ευρώ άνεργοι / φοιτητές / ΑΜΕΑ / 65+

 

WITCHBERRIES

«Μικρά Ξόρκια Για Δύο Φωνές»

Μία μουσική παράσταση

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Οι Witchberries είναι ένα ανατρεπτικό μουσικό ντουέτο σκοτεινού και παιγνιώδους ύφους που έρχεται κουβαλώντας πρωτότυπες συνθέσεις, μελοποιημένη ποίηση, διασκευές, μελωδίες του κόσμου και παγκόσμια πολυφωνία.

Η μουσική παράσταση Μικρά Ξόρκια Για Δύο Φωνές είναι ένα σαγηνευτικό ψηφιδωτό γνωστών και άγνωστων τραγουδιών του κόσμου που μιλούν για το ξόρκι ως τελετουργία, τιμωρία ή λύτρωση. Οι Witchberries συναντούν τους Poe, Wordsworth και Shakespeare, τραγουδούν τις δικές τους συνθέσεις, ερμηνεύουν τραγούδια-σταθμούς και μιλούν για μύθους και θρύλους που ψιθυρίζονται στα σκοτεινά σοκάκια του πλανήτη.  Φλερτάρουν με τις έννοιες του μίσους, του έρωτα και του θανάτου. Ξετρυπώνουν μυστικούς στίχους που τους κρύβουν καλά μέσα σε πλήκτρα και κρουστά για να τους τραγουδήσουν με καμάρι σε όσους κι εκείνοι αγαπούν τα μαγικά, μυθικά, ζουμερά μικρά ξόρκια.

Τζίνα Καρδιόλακα: πιάνο, φωνή, bodhrán

Κατερίνα Σέγκου: φωνή, bendir, μεταλλόφωνο

Διάρκεια: 120΄

 

«Νίκη, απόψε στο πάρτι»

Δραματουργική μεταγραφή

βασισμένη στο θεατρικό κείμενο της Νίκης Τριανταφυλλίδη

«Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π»

Από 1 έως 30 Οκτωβρίου

Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

 

Η επιτυχημένη παράσταση «Νίκη, απόψε στο πάρτι» σε σκηνοθεσία και δραματουργική μεταγραφή της Ρούλας Πατεράκη, κείμενο της Νίκης Τριανταφυλλίδη, με τη Νάνα Παπαδάκη στον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Φούρνος, συνοδευόμενη από μια αφιερωματική βραδιά στη σπουδαία γυναίκα του ελληνικού θεάτρου και της σκηνής, τη Νίκη Τριανταφυλλίδη.

Η «Νίκη, απόψε στο πάρτι» επανέρχεται από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως 30 Οκτωβρίου, για 10 μόνο παραστάσεις.

Το έργο αποτελεί δραματουργική μεταγραφή, του πολυπρόσωπου πρωτότυπου έργου της Νίκης Τριανταφυλλίδη «Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π», για ένα μόνο ρόλο, για ένα μόνο πρόσωπο που, επί σκηνής, επιχειρεί να καταδυθεί στην πολυπλοκότητα του ασυνειδήτου της συγγραφέως.

Πρόκειται για μια επίπονη ανασκαφή σε έναν καλλιτεχνικό ψυχισμό, ο οποίος, με συνοδοιπόρο το σύμπαν του οπτικοακουστικού περιβάλλοντος που ζωντανεύει ο σκηνοθέτης και εικαστικός Αβραάμ Παπαβραμόπουλος, ταξιδεύει μες στο συλλογικό ασυνείδητο, τις μεταμορφώσεις της φύσης και καθρεφτίζει τη διαχρονική περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος.

Λίγα λόγια για το έργο

Μία γυναίκα, η Victory of the Rose (Νίκη Τριανταφυλλίδη), κάνει την  ανασκόπηση της εσωτερικής της ζωής και μέσα από τρεις βασικές μεταμορφώσεις (Ελισάβετ, Μαξίμ, Αλίκη), καθώς και τις αρχετυπικές παρεμβάσεις της μητέρας και του πατέρα, φτάνει στα έγκατα της ύπαρξής της.

Λίγα λόγια για τη Νίκη Τριανταφυλλίδη

Η Νίκη Τριανταφυλλίδη υπήρξε σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Μια σπάνια ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Έπαιξε σχεδόν σε όλα τα είδη θεάτρου, σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Συνηθισμένο μου όνειρο», όπου έπαιξε μαζί με τον Παντελή Βούλγαρη και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, δίδαξε θέατρο, ερμήνευσε δεκάδες ρόλους στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με σημαντική επιτυχία και αποδοχή, ήταν ηθοποιός με μεγάλη ερμηνευτική γκάμα, πρωταγωνίστησε, συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες, βραβεύτηκε με βραβείο Μαρίκας Κοτοπούλη, έστησε το δικό της θέατρο, έγραψε έργα, κείμενα, έκανε θεατρικές μεταφράσεις,  σκηνοθέτησε η ίδια και έφυγε απ’ τη ζωή, παραγκωνισμένη απ’ την οργανωμένη πολιτεία, τον Μάιο του 2013.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Είθισται να λέμε τις μεγάλες γυναίκες ηθοποιούς «κυρίες», κάτι που δεν συμβαίνει με τους μεγάλους άντρες ηθοποιούς. Αισθάνομαι ότι αν αποκαλέσω «κυρία» τη Νίκη Τριανταφυλλίδη την αδικώ, διότι η Νίκη Τριανταφυλλίδη όπως και άλλες γυναίκες ηθοποιοί του ελληνικού και του ξένου θεάτρου, με τον τίτλο της dame, είναι απλώς «μεγάλοι ηθοποιοί». Χρησιμοποιώ το αρσενικό γένος και δε λέω μεγάλες ηθοποιοί, γιατί, νομίζω, ότι για αρκετό χρονικό διάστημα, κακώς βέβαια, θα εντυπωθεί καλύτερα στο κεφάλι των συγχρόνων μου.

Η Τριανταφυλλίδη έγραψε ένα έργο το οποίο βραβεύτηκε. Το ανέβασε η ίδια και το ερμήνευσε η ίδια. Μετά το θάνατό της έχω την αίσθηση ότι όλοι σιώπησαν γύρω απ’ αυτήν. Ή καλύτερα τα πάντα σιώπησαν. Ήταν πολύ συγκινητικό για μένα όταν μια νέα ηθοποιός με ισχυρή προσωπικότητα και πολλαπλά προσόντα αναζήτησε το έργο της Τριανταφυλλίδη για να το ερμηνεύσει. Κατ’ επέκταση ζήτησε εμένα εάν μπορώ να τη βοηθήσω σ’ αυτή την ανασκαφή.

Το έργο παραχωρήθηκε με μεγάλη ευγένεια από την κόρη της Τριανταφυλλίδη,  Ζωή Τριανταφυλλίδη, για να προσαρμοστεί και να παιχτεί από ένα πρόσωπο και κάποιος, δηλαδή εγώ, να προσπαθήσει να καταλάβει μέσα από το πολυσχιδές παραλήρημα μιας αληθινής ιδιοφυίας στοιχεία, τα οποία θα έφτιαχναν την  πλοκή ενός ψυχικού μηχανισμού, ο οποίος θα καθρέφτιζε τη Νίκη Τριανταφυλλίδη. Μετά από τη δραματουργία του αρχικού κειμένου το όλο εγχείρημα παραδίδεται στην ηθοποιό Νάνα Παπαδάκη, η οποία έχει όλα τα σωματικά και ψυχικά εχέγγυα για να το αναδείξει.Ρούλα Πατεράκη

Συντελεστές:

Κείμενο: Νίκη Τριανταφυλλίδη, Δραματουργική μεταγραφή – Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη, Οπτικοακουστικό περιβάλλον – Ψηφιακή επεξεργασία: Αβραάμ Παπαβραμόπουλος, Φωτισμοί – Σύλληψη σκηνικού χώρου & κοστουμιού: Ρούλα Πατεράκη, Βοηθός σκηνοθέτη – Διεύθυνση παραγωγής : Γιώργος Ζορμπάς, Κατασκευή σκηνικού: Θανάσης Θαλασσινός, Ραδιοφωνικό σποτ: Spyxad / advertising solutions, Υπεύθυνη θεάτρου: Μυρτώ Καμβύση, Τεχνικός θεάτρου: Αποστόλης Τσατσάκος, Φωτογραφίες παράστασης: Κατερίνα Τζιγκοτζίδου, Γραφίστας: Γιάννης Βεργίτσης, Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Ερμηνεύει η Νάνα Παπαδάκη

Παραγωγή: Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μαλντορόρ»

Ευχαριστούμε θερμά την κόρη της Νίκης Τριανταφυλλίδη, Ζωή Τριανταφυλλίδη, για την παραχώρηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του έργου και τη συνεργασία της στην αφιερωματική βραδιά προς τιμήν της Νίκης Τριανταφυλλίδη για την οποία θα ανακοινωθούν προσεχώς περισσότερες πληροφορίες.

Τιμές εισιτηρίων: 12 € (ολόκληρο), 10 € (άνω των 65 ετών), 8 € (φοιτητικό), 5 € (άνεργοι, ατέλειες)

 

«Πρέπει να φύγω»

Πέμπτη και Παρασκευή 13,14 και 20,21 Οκτωβρίου

(Σκηνική σύνθεση εμπνευσμένη απ’το διήγημα “το ρολόι της ζωής χτυπάει μεσάνυχτα” του Μενέλαου Λουντέμη και το  ποίημα “θέλω να φύγω” του Κώστα Καρυωτάκη.)

6 άνθρωποι της διπλανής πόρτας σμίγουν στη σκηνή και αφηγούνται 6 διαφορετικές ιστορίες φυγής.

Φυγή από ένα αυταρχικό καθεστώς,

από την ενδοοικογενειακή βία,

από τον πόλεμο,

από την ομοφοβία,

από την ακλόνητη πατριαρχία,

από τον καταποντισμό κάθε ονείρου και στόχου.

Σύλληψη/ κείμενο/σκηνοθεσία: Αποστόλης Ψαρρός, Μουσική: Νάσος Κρέτσης, Σκηνικά-Κοστούμια: ομάδα Πρactors, Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος, Video/φωτογραφίες/αφίσα: Παναγιώτης Πασχάλης

Ηθοποιοί:Λιάνα Γαβριήλ, Αγγελική Μάγκου, Νάσος Κρέτσης,Ερμής Κρούσκος,Βασίλης Λαζαρίδης, Γιώργος Χαρίσης

Διάρκεια:   70 λεπτά

 

«ΔΟΚΤΩΡ ΓΚΛΑΣ»

του   ΓΙΑΛΜΑΡ  ΣΕΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ

Από την Εταιρία Θεάτρου «Νεάπολις»

Για 14 Παραστάσεις  από 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ έως 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2022

ΔΕΥΤΕΡΑ ,ΤΡΙΤΗ στις 21:00.

Γιορτάζοντας τα δέκα χρόνια της ομάδας μας και σε συνέχεια των διασκευών σπουδαίων κλασσικών κειμένων, παρουσιάζουμε από 17 Οκτωβρίου για 14 παραστάσεις, στο θέατρο Φούρνος, το αριστουργηματικό έργο του Σουηδού Γ.Σέντερμπεργκ, γραμμένο στις αρχές του 20ού αιώνα, «Δόκτωρ Γκλάς».

Ένα μικρό νουάρ κομψοτέχνημα, με σκοτεινές σκιές ,που όλοι μας κουβαλάμε και φοβόμαστε και φωτεινές πινελιές, μιας λεπτότατης και κοφτερής σαν το γυαλί-Γκλάς-ειρωνείας. Όνειρο και πραγματικότητα. Τρέλλα και λογική. Ο κ.Φρόυντ είναι εδώ. Λίμπιντο και υποσυνείδητο. Ο κ.Πόε ,είναι εδώ. Ένας σκοτεινός φόνος. Ο Δόκτωρ Γκλάς, θα σκοτώσει τον αποκρουστικό Πάστορα Γκριγκόριους, για να απελευθερώσει την όμορφη γυναίκα του Χέλγκα, που με τη σειρά της θα προδοθεί από το νεαρό εραστή της Ρέκε;

Ο Σέντερμπεργκ θα βάλει στο τραπέζι πολλά ηθικά ταμπού. Απαντήσεις δεν υπάρχουν. Ας δώσει ο καθένας τις δικές του. Ή τουλάχιστον ας θέσουμε τα ερωτήματα. Σ’ένα αφύσικα ζεστό καλοκαίρι, με τα πέταλα από τα μαύρα τριαντάφυλλα του ονείρου του Γκλάς να στροβιλίζονται γύρω μας.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ  ΝΑΤΣΗ, ΔΙΑΣΚΕΥΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΓΓΕΛΟΣ  ΧΑΤΖΑΣ, ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ – ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΚΟΜΠΟΓΙΩΡΓΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ – ΗΧΗΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΣΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ  ΧΡΗΣΤΑΚΕΑΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΑΝΤΩΝΗΣ  ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

Παίζουν: Βλαδίμηρος Γιαννακάκος, Αργυρώ Λογαρά, Γιάννης Νικολάου, Άγγελος Χατζάς

Παραγωγή: Εταιρία θεάτρου «Νεάπολις»

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά, χωρίς διάλειμμα.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12 ευρώ, Άνεργοι – ΑΜΕΑ – Φοιτητικό-Μαθητικό – Ατέλειες: 8 ευρώ

 

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Printa, από τις οποίες κυκλοφορεί  το βιβλίο σε μετάφραση Αγγελικής Νάτση.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 2020,από τον Στρατή Πανούριο, στο θέατρο Όλβιο.

 

«Αλμυρή Έρημος»

Μια παράσταση για τον πόλεμο και την προσφυγιά

με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων

από τη Μικρασιατική καταστροφή

2η χρονιά παραστάσεων

Από  2 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου

Τετάρτη και Πέμπτη στις  21:00

“Ένας που έχασε, έχει χάσει βέβαια από τη γέννα του,

έχασε και χθες και προχθές και σήμερα.”

Γιάννης Κουνέλλης

 

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, η Ομάδα Θεάτρου «Άλας» παρουσιάζει την παράσταση «Αλμυρή Έρημος».

Η παράσταση, που έκανε πρεμιέρα την 1η Μαΐου 2022 στον ιστορικό χώρο Laboratorium του Γιέρζι Γκροτόφσκι στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και παρουσιάστηκε έπειτα με επιτυχία στην Αθήνα, επανέρχεται την χειμερινή καλλιτεχνική περίοδο για ένα νέο κύκλο παραστάσεων.

Συγκεκριμένα, η «Αλμυρή Έρημος» θα παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου «Φούρνος» από τις 2 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη σκηνική σύνθεση που αντλεί το υλικό της από μαρτυρίες προσφύγων και λογοτεχνικά έργα για τη Μικρά Ασία. Τα δύο κεντρικά πρόσωπα, «Ο Στρατιώτης» και «Η Γυναίκα», πορεύονται παράλληλα στο έργο χωρίς να συναντιούνται σε πραγματικό χρόνο, συμπληρώνοντας ο ένας την αφήγηση του άλλου στη ροή της ιστορίας. Στιγμιότυπα από τη μικρασιατική εκστρατεία και την καθημερινή ζωή ξετυλίγονται μέσα σ’ ένα θραυσματικό τοπίο μνήμης, σ’ ένα χρόνο άχρονο και, κατ’ αυτήν την έννοια, αιωνίως επίκαιρο, όσο η Ιστορία εξακολουθεί να αιμορραγεί πολέμους, προσφυγιά, ανθρώπινο πόνο και οδύνη.

Η Μικρασιατική καταστροφή σημάδεψε την Ελληνική και παγκόσμια ιστορία κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, μα κυρίως ηθικά. Με μάτια ανοιχτά στο παρελθόν, στην ιστορία και το δράμα που έζησε ο Ελληνισμός κατά την έξοδο του από τη Μικρά Ασία, ανοίγουμε την ανθρώπινη πληγή που αιμορραγεί παντοτινά, τα τραύματα εκείνα της μνήμης που θολώνουν την ιστορία, που πνίγουν σε αποσιωπητικά τις ερωτήσεις.

Όταν ένα τραύμα αποκαλύπτεται, πάντα κάποιοι είναι εκεί να το κρύψουν, να το αποσιωπήσουν, να το σκεπάσουν… Ωστόσο το τραύμα εξακολουθεί να αιμορραγεί. Τότε, κάποιοι άλλοι θα βρεθούν να πουν: “δεν μπορείς να μην το κοιτάξεις, δεν μπορείς να μην το μυρίσεις, δεν μπορείς να μη νιώσεις τη σήψη.”

Η μνήμη του τραύματος δεν περιμένει απάντηση. Θα ξεχυθεί σαν ορμητικός ποταμός. Αυτός ο ποταμός είναι οι ψυχές εκείνων των πολλών ανθρώπων που βίωσαν την τραγωδία του πολέμου: Μια Μικρασιάτισσα μάνα που κοιλοπονεί, ξενιτεμένη πια, προσπαθώντας να σταθεί σε έναν αλλιώτικο κόσμο απ’ αυτόν που ήξερε ως τότε. Ένας Έλληνας φαντάρος που πήγε και πολέμησε χιλιόμετρα μακριά, αφήνοντας πίσω σπίτι, οικογένεια, ζωή, δίχως να ξέρει το που και το γιατί. Άνθρωποι που ζούσαν μονιασμένοι και έγιναν σε μια σπίθα της στιγμής εχθροί.

Η φωτιά της Σμύρνης, η φωτιά του ξεριζωμού, που οδήγησε 1.500.000 Έλληνες και 500.000 Τούρκους στην προσφυγιά, χαράσσεται ανεξίτηλα στη μνήμη. Τα ερωτήματα βασανιστικά και αγωνιώδη. Κι εμείς ως ηθοποιοί τι μπορούμε να κάνουμε; Μια ιστορική αφήγηση δεν είναι αρκετή. Η ανθρώπινη τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια, τις ψυχές, τα σώματα των ανθρώπων που έζησαν τον πόνο, το πένθος, τον ξεριζωμό. Γι’ αυτό ολάκερη η ιστορία του πολιτισμού δεν είναι παρά μια γκρίζα ζώνη, χωρίς θύτες και θύματα, ένοχους και αθώους. Ένα τέτοιο ταξίδι επιχειρούμε, σκαλίζοντας την μνήμη του τραύματος. Ίσως έτσι να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, θεμελιώνοντας τα σπίτια μας, την ίδια μας την ύπαρξη μέσα στο χρόνο.

Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Nαταλία Γεωργοσοπούλου, Σταύρια Νικολάου, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, μουσικός επί σκηνής: Γιάννης Ισμυρνιόγλου, Σκηνική εγκατάσταση, κοστούμια, φωτισμοί: η ομάδα, Φωτογραφίες, αφίσα: Δημήτρης Μαόφης, Trailer: Γιάννης Αποσκίτης, Πέτρος Καλφαμανώλης, Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Υπό την Αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας

( ΟΠΣΕ)

 

Διάρκεια παράστασης: 55 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ το κανονικό, 10 ευρώ το μειωμένο, 8 ευρώ ατέλειες

(*) μειωμένα: άνεργοι, φοιτητές, ΑμεΑ, παιδιά

 

Ο «Αμερικάνικος Βούβαλος» του David Mamet,

σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου επιστρέφει στο θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ

Από 25 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή- Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00 έως 8 Ιανουαρίου.

Μετά τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε και τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, το εμβληματικό έργο του David Mamet «Αμερικάνικος Βούβαλος» σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Φούρνος. Από 25 Νοεμβρίου και για περιορισμένες παραστάσεις.

Τρεις μικροαπατεώνες θέλουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από το αμερικανικό όνειρο.

Ο Μάμετ  παρακολουθεί μια ημέρα τριών ανδρών που ζουν στο περιθώριο μιας αμερικάνικης μητρόπολης το 1975. Τρεις μικροαπατεώνες σχεδιάζουν μια διάρρηξη για να κλέψουν κάποια συλλεκτικά νομίσματα, η οποία όμως δεν γίνεται ποτέ. Εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους, με τα όνειρά τους να βουλιάζουν και την απόγνωση να ξεχειλίζει, βλέπουν τις σχέσεις τους να δοκιμάζονται, με τον πιο αδύναμο να γίνεται το εξιλαστήριο θύμα.

Όλη η πλοκή εκτυλίσσεται σ’ ένα παλιατζίδικο. Οι τρεις ήρωες ξεχασμένοι από την  κοινωνία, όπως και τα ξεχασμένα αντικείμενα του παλαιοπωλείου, εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο του εύκολου κέρδους και στην επιχειρηματική «ηθική» αποτελούν τον ορισμό της διάψευσης του αμερικανικού ονείρου.

Με διεισδυτικό χιούμορ και κοφτούς διαλόγους, ο Mamet-εκπληκτικός τεχνίτης της γλώσσας- μάς βάζει στον κόσμο των τριών ανδρών που κάνουν τα πάντα για να πιάσουν «την καλή». Μια πικρή κωμωδία για την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος, για την απατηλή λάμψη του αμερικάνικου ονείρου και  το μάταιο κυνήγι της επιτυχίας και του χρήματος που πνίγει τις ανθρώπινες σχέσεις.

 

Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου, Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος. Σκηνικό- Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου, Μουσική-Ήχοι: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας, Επιμέλεια κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος, Βοηθός σκηνογράφου: Φανή Παϊτάκη, Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης, Τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης, Σύμβουλος δραματουργίας: Μάρκος Τσούμας, Παραγωγή: Ηθικόν Ακμαιότατον ΑΜΚΕ, Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Χριστόδουλος Στυλιανού(Ντον), Πάρης Σκαρτσολιάς (Μπομπ), Θανάσης Σαράντος (Δάσκαλος)

Εισιτήρια: 16 € (κανονικό), 12 € (μειωμένο, φοιτητικό, άνω των 65 και τιμή προπώλησης έως 15/11), 10 € (ανέργων).

Διάρκεια: 95’

Ακατάλληλο για ανηλίκους

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

”Το σχολείο της ανυπακοής”

του Paco Bezerra

για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Από 12 Δεκεμβρίου έως 17 Ιανουαρίου

Δευτέρα και Τρίτη

 

Στον κόσμο αυτό, η βαθύτερη γνώση της πράξης που κάνεις στα κρυφά,

είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σου χαρίσει αληθινή ικανοποίηση…»

Paco Bezerra

Δυο γυναίκες στην Ευρώπη της Αναγέννησης, πρώτες ξαδέρφες, συνομιλούν για τη σεξουαλική απόλαυση, για το ψέμα και για το δικαίωμα του ανθρώπου στην ελευθερία.

Η μεγαλύτερη θα διδάξει στη μικρότερη, στη θεωρία αλλά και στην πράξη, τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να ελιχθεί, όταν έρθει η στιγμή να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή της, μέσα στα στενά περιθώρια που έχει η γυναίκα της εποχής.

Μοναστήρι, πορνεία ή γάμος, τρεις δρόμοι που διασταυρώνονται.

Μια γυναίκα της εποχής πρέπει να αποφασίσει πολύ γρήγορα ποιον από τους τρεις θα πάρει…

Αλλιώς, είτε από βιασύνη είτε από άγνοια θα καταλήξει να πάρει τον χειρότερο…

Μία παράσταση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και με τολμηρή γλώσσα και έντονο χιούμορ μας οδηγεί στην αναζήτηση της απελευθέρωσης.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Γυναίκες του χθες μιλούν για γυναίκες του σήμερα, μέσα από δύο ανδρικές φωνές.

Ίσως πρέπει όσα γνωρίζουμε για τον έρωτα, την ερωτική επιθυμία και πράξη, να τα ξαναμάθουμε όλα από την αρχή.

Ίσως,

ο κόσμος αυτός να καλυτερέψει,

όταν γέροι βάζουν προτεραιότητα τους νέους,

όταν άνδρες υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών,

όταν λευκοί υποστηρίζουν τους μαύρους,

όταν η διαφορετικότητα είναι μία απλή καθημερινότητα κι όχι παραδοξότητα,

όταν δάσκαλοι έχουν στην ιεραρχία πιο ψηλά τους μαθητές,

όταν ιερείς στηρίζουν τους επιστήμονες,

όταν άνθρωποι έχουν στόχο την ανθρωπιά.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Πάκο Μπεθέρα, Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Σκηνοθεσία/προσαρμογή: Αποστόλης Ψαρρός, Πρωτότυπη μουσική: Νάσος Κρέτσης, Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος, Κοστούμια : Θωμάς Χουλιάρας, Φωτογραφίες: Μαρία Σπένδου, Κοσμήματα: Παΐσιος Μεντεσίδης, Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ιωάννα Ιακωβίδη, Μουσικός επί σκηνής: Νάσος Κρέτσης

Ερμηνεύουν: Φώτης Λαζάρου, Αποστόλης Ψαρρός

διάρκεια 70 λεπτά

Σε συνεργασία με,  τον οργανισμό win hellas https://www.winhellas.gr/ που δρα για την καταπολέμηση της βίας στις γυναίκες

και με το ισπανικό ινστιτούτο  Θερβάντες https://atenas.cervantes.es/gr/default.shtm

 

 

Παιδική σκηνή

2022-2023

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 2,5 ΕΩΣ 6,5 ΕΤΩΝ

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ»

ΑΠΟ  8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Για 8η χρονιά

Το Αγόρι με τα Μπλε Μαλλιά

Κάθε Κυριακή στις 11:30

Για παιδιά από 3 έως 6,5 ετών

Η παράσταση που ταξίδεψε μέχρι το Λονδίνο με δύο sold out παραστάσεις και δέχτηκε δωρεά από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζεται στο θέατρο Φούρνος για 8η χρονιά.

Ο Άτρο, από το Ατρόμητος,είναι ένα καλοκάγαθο αγόρι. Είναι πολύ γλυκός και

έξυπνος αλλά είναι λίγο δειλός και ντροπαλός και το γεγονός ότι έχει μπλε μαλλιά σε μία πόλη που όλοι έχουν κόκκινα μαλλιά τον κάνει διαφορετικό. Ο καλύτερος του φίλος είναι ο Μέρμπερ, που του είχε χαρίσει η γιαγιά του όταν ήταν μωρό. Όταν ο Άτρο χάνει τον Μέρμπερ στο δάσος των Σχημάτων και των Χρωμάτων, αναγκάζεται για να τον βρει  να ξεπεράσει τους φόβους του. Μέσα στο δάσος θα περάσει πολλές περιπέτειες αλλά θα γνωρίσει και πολλούς νέους φίλους που θα τον βοηθήσουν να βρει τον Μέρμπερ. Μία παράσταση με πολύ τραγούδι για την αντιμετώπιση των φόβων μας, της διαφορετικότητας και τη δύναμης της φιλίας.

 

Κείμενο-σκηνοθεσία Ελεάννα Σαντοριναίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίκα Τσουδερού

Σκηνικά: Ευγένιος Αρβανιτάκης

Πρωτότυπη μουσική: Βαγγέλης Χατζηγιάννης, Δημήτρης Σιφάκης

Βοηθός σκηνικών: Αλέξης Χατζηγιάννης

Κούκλες-Επιμέλεια Κοστουμιών Άννα Σαντοριναίου

Φωτογραφίες – poster: Χρήστος Συμεωνίδης

Τεχνικός υπεύθυνος –φώτα: Αποστόλης Τσατσάκος

Ταμείο- επικοινωνία: Αριάδνη Φυτοπούλου

Παίζουν   Μιχάλης Ψαλίδας, Ευγενία Μαραγκού,  Ματίνα Δημητροπούλου

Διάρκεια παράστασης 55’

Τιμή εισιτηρίου: 10€

 

Εκπαιδευτικά οφέλη της παράστασης

«Το Αγόρι Με τα Μπλέ Μαλλιά», είναι μία παράσταση για παιδιά 3-6,5 ετών. Μιλά για τις περιπέτειες ενός μικρού αγοριού το οποίο είναι διαφορετικό από όλους του υπόλοιπους κατοίκους της μικρής του πόλης.   Εάν και η διαφορετικότητά του εντοπίζεται μόνο στο γεγονός ότι έχει μπλε μαλλιά σε μία πόλη που όλοι έχουν κόκκινα, αυτό είναι ικανό ώστε να αποκλείεται από τις παρέες στο σχολείο και να νιώθει μόνος του. Ο Άτρο, το αγόρι, ντρέπεται για τα μαλλιά του, και η μόνη συντροφιά που έχει είναι ένα μικρό κουκλάκι που με την φαντασία του ζωντανεύει. Όταν αυτό χαθεί, ο φοβητσιάρης και ντροπαλός Άτρο πρέπει να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να τον (ψάξει) αναζητήσει. Σε ένα δάσος που κάθε πλάσμα είναι διαφορετικό τα μπλε μαλλιά του δεν φαντάζουν πρόβλημα, και καθώς ο Άτρο μπαίνει πιο βαθιά μέσα στο δάσος αναζητώντας τον φίλο του, δημιουργεί καινούριες αναπάντεχες φιλίες που δεν βασίζονται στην εξωτερική εμφάνιση αλλά στην αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη σε έναν κοινό σκοπό.

Η ιστορία εάν και απλή στην δομή της για να είναι κατανοητή σε παιδιά μικρής ηλικίας, θέτει ζητήματα που απασχολούν την κοινωνική (σχολική) ζωή των παιδιών.

– Bullying

– Ξεπερνάω τους Φόβους μου

-Μαθαίνω να κάνω φίλους που είναι διαφορετικοί από εμένα

15 ΧΡΟΝΙΑ

Μήλα Ζάχαρη Κανέλα

Κάθε Σάββατο στις 17:30

Για παιδιά από 2,5 έως 5,5 ετών

 

Η παράσταση που αγαπήθηκε πολύ από χιλιάδες  θεατές συνεχίζει να προσφέρει τα μηνύματα και τις «γεύσεις της»,  ανανεωμένη για 15η χρονιά.

Το έργο μας Μήλα Ζάχαρη Κανέλλα   απευθύνεται σε μικρά παιδιά είναι διαδραστικό και μιλάει για τη δύναμη της θέλησης, την αξία της  ανταλλαγής  , την αλληλοϋποστήριξη  και τη δύναμη της αισιοδοξίας.

Μια γιαγιά αποφασίζει να φτιάξει μια μηλόπιτα για να την πάει στα εγγονάκια της όμως τι απελπισία διαπιστώνει ότι αντί για μήλα έχει ροδοκόκκινα κεράσια ! Τι να κάνει;  Αποφασίζει να βρει κάποιον που θα αντάλλασσε τα κεράσια της με τα μήλα που ήθελε. Στην πορεία διαπιστώνει ότι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Ξεκινάει  μια διαδρομή  όπου  έρχεται  σε επαφή με διαφορετικούς ήρωες ώσπου να καταφέρει να πετύχει τον στόχο της και να αποδείξει ότι όταν θέλουμε πολύ κάτι μπορούμε να το καταφέρουμε.

Ένα διαδραστικό παραμύθι  για μικρά παιδιά βασισμένο σε λαϊκή αγγλική ιστορία  για μια ευχάριστη πρώτη επαφή με το θέατρο .

Επιμέλεια-Διασκευή  : Ελεάννα Σαντοριναίου

Προσαρμογή διαλόγων : Ευγενία Μαραγκού

Κούκλες : Άννα Σαντοριναίου

Σκηνικά  : Χρήστος Συμεωνίδης

Μουσική πρωτότυπη  : ABC (Alternative Blues

Company)

Φωτογραφίες – poster: Χρήστος Συμεωνίδης

Τεχνικός υπεύθυνος –φώτα: Αποστόλης Τσατσάκος

Ταμείο- επικοινωνία: Αριάδνη Φυτοπούλου

Παίζουν  : Ευγενία Μαραγκού , Ματίνα Δημητροπούλου

Διάρκεια της παράστασης 50’

Τιμή εισιτηρίου : 10€

 

Εκπαιδευτικά οφέλη της παράστασης

Η παράσταση «Μήλα Ζάχαρη Κανέλα» δείχνει με απλό τρόπο στο παιδί την έννοια της ανταλλαγής, της αλληλεγγύης και προσφοράς. Έννοιες που το βοηθάνε να αποκτήσει συναίσθηση και κατανόηση.

Η θέληση της Γιαγιάς να βοηθήσει ξεπερνάει την δικιά της ανάγκη να φτιάξει μηλόπιτα. Το γεγονός ότι τελικά βρίσκει μήλα και κάνει την μηλόπιτα, δείχνει στα παιδιά ότι οι καλές πράξεις ανταμείβονται και με το παραπάνω. Επιπρόσθετα η παράσταση προσφέρει μία καλή αφορμή για αριθμητικά παιχνίδια όπου τα παιδιά μπορούν να μετράνε μήλα και κεράσια.