• Home
  • /
  • MUSIC
  • /
  • Idles: Από το Nos στο Plissken

Idles: Από το Nos στο Plissken

We’re Not Fighting, We’re Just Dancing

Έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε χρόνια από τότε που οι Idles άρχισαν να μας απασχολούν όλο και πιο έντονα. Με την κυκλοφορία του δεύτερου album τους “Joy as an Act of Resistance” επιβεβαιώσαν τις πολύ καλές κριτικές που πήραν για το ντεμπούτο τους “Brutalism”. Οι μετέτειτα κυκλοφορίες τους “Ultra Mono” και “Crawler” συνέχισαν να τους ανεβάζουν και να τους φέρνουν σε όλο και πιο ψηλές θέσεις στα φεστιβάλ δημιουργώντας και τον δικό τους πυρήνα οπαδών.

Με το μεγάλο “μπαμ” των Idles ανοίχθηκε ακόμα περισσότερο η βρετανική – και ιρλανδική κατ’επέκταση – σκηνή, καθώς ξεπήδησαν διάφορες μπάντες ( Fontaines D.C., Shame, Crows, Murder Capital) φτιάχνοντας έτσι ένα νέο κύμα του βρετανικού post punk.

Idles – Crawl! (NOS Alive 2023)

Η παρουσία των Idles στην Ελλάδα έχει περάσει από πολλά κύματα αλλά τελικά η αναμονή λαμβάνει τέλος στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου όπου και θα είναι headliners του Plissken Festival, που θα γίνει στο Θέατρο Βράχων.

Στα πλαίσια της καλοκαιρινής τους περιοδείας στα φεστιβάλ, οι Idles έπαιξαν στο NOS Alive στη Λισαβόνα, στις 7 Ιουλίου. Τρίτο όνομα στη σειρά της ημέρας και στην κεντρική σκηνή (αμέσως μετά εμφανίστηκε η Lizzo και headliners ήταν οι Arctic Monkeys). Ανέβηκαν στη σκηνή με τον ήλιο ακόμα να μην έχει πέσει. Το κοινό τους υποδέχτηκε θερμά δείχνοντας ότι αρκετός κόσμος έχει έρθει για τους Idles – ίσως και κάποιοι μόνο για αυτούς. Η εισαγωγή με το “Colossus” ήταν ιδανική για να μας βάλει στο κλίμα. Οι Idles συνδυάζουν πολλά πράγματα με τη μουσική τους. Μπορεί ο ήχος τους να είναι σκληρός σε πολλά σημεία αλλά εκπέμπει έντονα την rock n roll μεριά που έχει το punk.

Οι Idles ήταν υπερκινητικοί πάνω στη σκηνή, απολαύσαμε crowd surfing και χορό, ενώ ήταν και δυο-τρεις οι φορές που ο κιθαρίστας της μπάντας Mark Bowen έκανε βουτιά στις πρώτες σειρές του κοινού(νομίζω πως το καλώδιο της κιθάρας του πρέπει να είναι πάνω από 50 μέτρα). Ο κόσμος ανταποκρινόταν σε κάθε κάλεσμα του Joe Talbot, ο οποίος στα διαστήματα ανάμεσα στα κομμάτια μας μιλούσε για την αλληλεγγύη που θα πρέπει να έχουμε μεταξύ μας. Mother/I’m Scum/Divide and Conquer/Crawl! Σερί! Όσο η ώρα περνούσε τόσο ο ρυθμός ανέβαινε. Πραγματικά δε μπορώ να φανταστώ κάποιον που βρισκόταν γύρω από την κεντρική σκηνή που να μην τον μαγνήτισε ο ήχος και η σκηνική παρουσία των Idles. Τρομερή ενέργεια, ένταση και δυναμική. Οι γρήγορες κιθάρες, το φοβερά μοτίβα στα τύμπανα του Jon Beavis. Το αποκορύφωμα ήρθε προς το τέλος με τα Never Fight a Man With a Perm και Danny Nedelko, σε ένα setlist που βασίστηκε κυρίως στο πιο πρόσφατο Crawler και το Joy as an Act of Resistance.

IDLES – ‘I’m Scum’ (live at Splendour In The Grass)

Οι Idles αποδίδουν ακόμα καλύτερα από το στούντιο και βγάζουν όλα τα στοιχεία τους ακόμα πιο έντονα. Νομίζω πως είναι τρανταχτό παράδειγμα live band. Μέσα σε μία ώρα που κράτησε η εμφάνισή τους μας ταρακούνησαν για τα καλά. Μας άφησαν ιδρωμένους και χωρίς ανάσα.

Setlist:

Colossus

Car Crash

Mr. Motivator

Mother

I’m Scum

Divide and Conquer

Crawl!

Wizz

The Wheel

The Beachland Ballroom

Never Fight a Man With a Perm

Danny Nedelko

Rottweiler

info :

PLISSKËN presents IDLES

29 + 30 Σεπτεμβρίου 2023
Θέατρο Βράχων

29 Σεπτεμβρίου 2023

Main Stage
IDLES
ALICE GLASS
GRANDMAS HOUSE
ULTRA SUNN

Republic Stage
MAZOHA
CAKES DA KILLA
RHUMBA CLUB

30 Σεπτεμβρίου 2023

Main Stage
IDLES
MYKKI BLANCO
PILLOW QUEENS
TEMPERS

Republic Stage
MAZOHA
CAKES DA KILLA
RHUMBA CLUB

Δίκτυο προπώλησης:
Online: www.viva.gr/tickets/music/idles/
Τηλεφωνικά: 11876

Σημεία προπώλησης:
Public
Καταστήματα Wind
Viva Spot Τεχνόπολης

(Κεντρική φωτογραφία: IDLES Facebook Page)

Κείμενο & Φωτογραφίες  : Μιχάλης Κανάκης