• Home
  • /
  • B-SIDE
  • /
  • ONASSIS FESTIVAL ΝΥ 2019 DEMOCRACY IS COMING

ONASSIS FESTIVAL ΝΥ 2019 DEMOCRACY IS COMING

ONASSIS FESTIVAL ΝΥ 2019 DEMOCRACY IS COMING

10 – 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 | Νέα Υόρκη | Public Theater & La MaMa

Democracy is coming στην Αμερική. To Onassis Festival 2019 στη Νέα Υόρκη επικεντρώνεται για 19 ημέρες στη δημοκρατία και σε συνεργασία με το Public Theater εξετάζει την εξέλιξή της από την Αρχαία Ελλάδα έως τη σύγχρονη Αμερική, με παραστάσεις, συναυλίες, συζητήσεις.

Το Ίδρυμα Ωνάση εμπλέκεται με τον πολιτισμό με την έννοια του τρόπου ζωής – όχι μόνο της τέχνης. Θέλει να εγείρει τη δημόσια περιέργεια, να αρχίζει ή να συνεχίζει τη συζήτηση γι’ αυτό που γίνεται, θα έπρεπε ή θα θέλαμε να γίνεται στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη, σε όλο τον κόσμο. Τον ερχόμενο Απρίλιο διοργανώνει στην Αμερική, σε συμπαραγωγή με το Public Theater της Νέας Υόρκης, το ONASSIS FESTIVAL 2019: DEMOCRACY IS COMING, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 28 Απριλίου 2019 στη Νέα Υόρκη, στο Public Theater και στο La MaMa. Το φεστιβάλ Democracy Is Coming διαρκεί 19 μέρες και είναι ένα φεστιβάλ τεχνών και ιδεών που τιμά, αξιολογεί και στοχάζεται πάνω στη δημοκρατία – ίσως την πιο φημισμένη ελληνική καινοτομία. Μέσω ενός ποικίλου προγράμματος θεάτρου, μουσικής, συζητήσεων και άλλων εκδηλώσεων, το Ίδρυμα Ωνάση και το Public Theater, ένας ελληνικός και ένας αμερικανικός θεσμός που ενεργά καλλιεργούν τη σκέψη, συνενώνουν καλλιτέχνες και στοχαστές και από τις δύο χώρες, με σκοπό να ερμηνεύσουν και να εκφράσουν μέσω της τέχνης τους τη δημοκρατία.

«Όλες μας οι ενέργειες στο Ίδρυμα Ωνάση έχουν στόχο να προωθήσουν τα δημοκρατικά ιδεώδη και να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους να απελευθερώσουν τις δυνάμεις τους, ιδίως σε εποχές που πολλά από αυτά αμφισβητούνται» αναφέρει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, και συνεχίζει: «Όταν αποφασίσαμε να αφιερώσουμε το ετήσιο φεστιβάλ μας στο θέμα της Δημοκρατίας, διαπιστώσαμε ότι το Public Theater ήταν ιδανικός συνεργάτης. Στην Αρχαία Ελλάδα το θέατρο ήταν ιερός χώρος, όπου καλλιτέχνες και πολίτες ασκούσαν άφοβα την ελευθερία του λόγου, ασχέτως της κοινωνικής τους θέσης, των θρησκευτικών τους πρακτικών ή της πολιτικής τους ιδεολογίας, και μοιράζονταν μια συναισθηματική εμπειρία που διεγείρει τη σκέψη – και αυτό προσφέρουμε στο Democracy Is Coming.»

«Η δημοκρατία και το θέατρο γεννήθηκαν αμφότερα στην Αθήνα, την ίδια δεκαετία, στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.» επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Public Theater, Oskar Eustis. «Έχουμε επίσης τη χαρά να συνεργαστούμε με το Ίδρυμα Ωνάση για να τιμήσουμε τις αρχές της δημοκρατίας που μοιραζόμαστε, καθώς και την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση.»

Το Φεστιβάλ συνεχίζει τη θεματική εξερεύνηση της δημοκρατίας, που έγινε μέσω του προγραμματισμού του Onassis USA, το οποίο περιλάμβανε το Onassis Festival 2018: The Birds, a festival inspired by Aristophanes, τη σειρά Speaking Truth to Power, σε συνεργασία με το ΒΑΜ της Νέας Υόρκης, και την αναβίωση στο 2018 του The Gospel at Colonus, αυτού του εμβληματικού έργου των Lee Breuer και Bob Telson, στο Delacorte Theater στο Central Park, σε συνεργασία με το Public Theater.

H Karen Brook Hopkins, Σύμβουλος του Onassis USA και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, αναφέρει: «Γίνεται πολύς λόγος για τη δημοκρατία σήμερα αλλά, όπως συμβαίνει συχνά, μπορεί να μοιάζει ρηχός και άνευ νοήματος. Για τι πράγμα μιλάμε, λοιπόν, όταν μιλάμε για Δημοκρατία; Προκειμένου να θυμηθούμε, πρέπει να μεταβούμε στο παρελθόν, στους αρχαίους Έλληνες, αλλά και στο μέλλον, στους καλλιτέχνες, που μπορούν να μας υπενθυμίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ειλικρίνεια απ’ ό,τι οι πολιτικοί πώς πρέπει να είναι η δημοκρατία στην πιο αγνή μορφή της.»

«Αυτό το φεστιβάλ έχει πάρει το όνομά του από το τραγούδι του Leonard Cohen, “Democracy Is Coming to the USA”, σχολιάζει ο επιμελητής του Φεστιβάλ, Mark Russel. «Όπως το τραγούδι του Κοέν είναι μια πρόκληση, το ίδιο ισχύει και για το φεστιβάλ. Ποια είναι η κατάσταση της δημοκρατίας σήμερα, την οποία βλέπουμε να υπονομεύεται διαρκώς; Οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν αυτή τη μορφή διακυβέρνησης, οι πατέρες μας την αναβίωσαν και την επανεφηύραν για την εποχή τους. Εμείς πώς την επανεφευρίσκουμε για τη δική μας εποχή; Μέσω της μουσικής, της αφήγησης και της συζήτησης, το Democracy Is Coming είναι μια πρόσκληση προς όλους τους Νεοϋορκέζους να αναλογιστούν πού βρισκόμασταν, πού είμαστε και πού πηγαίνουμε.»

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα παραστάσεων, συναυλιών και συζητήσεων. Η έναρξη γίνεται με την καινούρια παραγωγή του Public Theater, το Socrates του Tim Blake Nelson (O Brother, Where Art Thou?, Holes), σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Tony, Doug Hughes (Doubt, Junk), με τον Michael Stuhlbarg ως Σωκράτη. Στις σημαντικές στιγμές του φεστιβάλ Democracy Is Coming συγκαταλέγονται, επίσης, η παράσταση Αντιγόνη – Lonely Planet της Λένας Κιτσοπούλου, που παρουσιάστηκε στην πρώτη της εκδοχή στην Αμερική στο Onassis Festival 2016: Antigone now, και τώρα θα ανέβει στη νέα της πλήρη εκδοχή (όπως παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τον Δεκέμβριο του 2017), η βραδιά όπου η ίδια θα τραγουδήσει ρεμπέτικα, το The Fever των 600 HIGHWAYMEN, η συναυλία των Xylouris White, μια συζήτηση με τη Susan-Lori Parks και τον Oskar Eustis, μια ημερίδα για τη Δημοκρατία και το Relic του Ευριπίδη Λασκαρίδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2015 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Πρόγραμμα φεστιβάλ Democracy Is Coming

Θέατρο

Socrates του Tim Blake Nelson

2 Απριλίου – 19 Μαΐου

Σκηνοθεσία: Doug Hughes

Martinson Hall at The Public

Περφόρμανς

This Alien Nation της Sofija Stefanovic

10 Απριλίου

Joe’s Pub at The Public

Χορός

Relic του Ευριπίδη Λασκαρίδη

10 – 13 Απριλίου

Shiva Theater at The Public

Θέατρο

The Fever των 600 HIGHWAYMEN

11 – 21 Απριλίου

Συμπαραγωγή του La MaMa με το Onassis USA

Μουσική

Rebetika: The Blues of Greece

12 Απριλίου

Με τη Λένα Κιτσοπούλου

Joe’s Pub at The Public

Περφόρμανς

Choir! Choir! Choir!

13 Απριλίου

The Public’s Lobby

Συζήτηση

Brunch, Tragedy, & Us

13 Απριλίου

Με τους Simon Critchley και Paul Holdengräber

The Library at The Public

Μουσική

Banda Magda | Magda Giannikou & Banda Magda

14 Απριλίου

Joe’s Pub at The Public

Ημερίδα

DAY OF DEMOCRACY

14 Απριλίου

Shiva Theater at The Public

Democracy Is The City

Democracy Is Digital

Democracy Is Coming

Συζήτηση

PUBLIC FORUM: Of, By, and For the People

15 Απριλίου

Με τον Oskar Eustis & τη Suzan-Lori Parks

Anspacher Theater at The Public

Θέατρο

Αντιγόνη – Lonely Planet της Λένας Κιτσοπούλου

18 – 20 Απριλίου

Shiva Theater at The Public

Μουσική

Xylouris White

18 & 19 Απριλίου

Joe’s Pub at The Public

Συζήτηση

PUBLIC SHAKESPEARE PRESENTS: What’s Hecuba to Him? Greek Tragic Women on Shakespeare’s Stage

22 Απριλίου

Martinson Hall at The Public

Με την Tanya Pollard

Συζητήσεις για τις παραστάσεις

Socrates: Τετάρτη 10 Απριλίου

Relic: Πέμπτη 11 Απριλίου | Shiva Theater

Αντιγόνη – Lonely Planet: Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Απριλίου | Shiva Theater

https://onassisusa.org/events/festival/onassis-festival-2019-democracy-is-coming