WHO[’S] IS WHO[ON]

WHO[’S] IS WHO[ON]

(Χους εις χουν)

 

«ότι δεν αγαπάει το θάνατο ο κινηματογράφος»

(στίχος από το ποίημα «Το Πρωί και το Βράδυ» του Μίλτου Σαχτούρη)

Μιχάλης Σιγανίδης

 

12 έως 14 Οκτωβρίου 2018 | Εκθεσιακός Χώρος | Ώρα Προσέλευσης: 20:30 | Ώρα Έναρξης: 21:00

 

Ο Μιχάλης Σιγανίδης συναντά τον εμβληματικό σαξοφωνίστα της τζαζ, Evan Parker, αλλά και τους καλλιτεχνικούς συνοδοιπόρους του. Μπέκετ, Σαχτούρης, μουσικοί σε βιτρίνες, κοινό που κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσά τους, επηρεάζοντας το ηχητικό και αισθητικό αποτέλεσμα: ο Εκθεσιακός Χώρος της Στέγης συναντά τη Red-Light District του Άμστερνταμ!

 

Πρόσωπα που στέκουν σε βιτρίνες: ο Εκθεσιακός Χώρος της Στέγης συναντά τη Red-Light District του Άμστερνταμ από 12 έως 14 Οκτωβρίου, στο Who[’s] is Who[on] του Μιχάλη Σιγανίδη. Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα πρόσωπα με το συγκρότημα που ετοιμάζεται να παίξει; Και ποιος είναι ο μυστηριώδης Χαμ; Γέφυρα ανάμεσά τους, ο ποιητικός λόγος του Samuel Beckett, αλλά και του Μίλτου Σαχτούρη, που είναι βασικός άξονας της δημιουργίας του Μιχάλη Σιγανίδη εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Σιγανίδης, ένας από τους πλέον ιδιοσυγκρασιακούς μουσικούς της ελληνικής σκηνής, με απόλυτα προσωπικό στίγμα και μακρά σταδιοδρομία υποδειγματικής συνέπειας, έρχεται στη Στέγη με ένα μουσικό και οπτικό installation, όπου συμμετέχουν φίλοι και συνεργάτες του (Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης, Δημήτρης Χαΐνης Αποστολάκης, Μάρθα Μαυροειδή, Σαβίνα Γιαννάτου, Ναταλία Μαντά, Χάρης Λαμπράκης, James Wylie, Βασίλης Μαντζούκης, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Γιάννης Αναστασάκης, Ζωή Πατίνη Κεσελοπούλου), με τους οποίους τον συνδέουν χρόνια κοινής πορείας. Μαζί τους, σε μια εμφάνιση-έκπληξη, ο Έβαν Πάρκερ, εμβληματικός σαξοφωνίστας της σύγχρονης τζαζ. Το κοινό θα κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσα στους ερμηνευτές, επηρεάζοντας το ηχητικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Συντελεστές

WHO[S] IS WHO[ON] – (χους εις χουν)

ότι δεν αγαπάει το θάνατο ο κινηματογράφος

(στίχος από το ποίημα «Το Πρωί και το Βράδυ» του Μίλτου Σαχτούρη)

 

Ένα εικονικό soundtrack του Μιχάλη Σιγανίδη

feat. Evan Parker

 

Σύλληψη, Πρωτότυπη Μουσική & Σενάριο: Μιχάλης Σιγανίδης

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Γιώργος Βουδικλάρης

Επιμέλεια κειμένων: Μιχάλης Σιγανίδης, Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης

Σκηνικά: Ναταλία Μαντά

Βίντεο & Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Video Εditing & Visuals: COM.ODD.OR / Σοφία Παππά

Σχεδιασμός Ήχου & Ηχοληψία: Γιάννης Σκανδάμης, Χρήστος Νταλίπης

 

Πρόσωπα / Installations:

Μπέκετ: Evan Parker

Πεντζίκης: Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης

Χαμ: Δημήτρης Χαΐνης Αποστολάκης

Αοιδός 1: Μάρθα Μαυροειδή

Αοιδός 2 «μην εγγίζετε»: Σαβίνα Γιαννάτου

Χήρα Μάνταλα: Ναταλία Μαντά

 

Μουσικοί [τα άδοντα παιδία]:

Χάρης Λαμπράκης: πιάνο, hammond, νέι, samples, φωνή

Μιχάλης Σιγανίδης: κοντραμπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, φωνή, samples

James Wylie: άλτο σαξόφωνο

Κώστας Αναστασιάδης: τύμπανα

Βασίλης Μαντζούκης: τύμπανα

Παναγιώτης Μανουηλίδης: ηλεκτρικό μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, φωνή

Γιάννης Αναστασάκης: ηλεκτρική κιθάρα, special effects, σιτάρ

Ζωή Πατίνη Κεσελοπούλου: κρουστά, φωνή

 

Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς

Συντονισμός & Εκτέλεση Παραγωγής: Δανάη Γιαννακοπούλου

Οργάνωση-Εκτέλεση Παραγωγής: Delta Pi

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

 

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, το κοινό θα κινείται ανάμεσα στους ερμηνευτές, ενώ θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός καθισμάτων.

 

Στον χώρο θα υπάρχει μπαρ.

 

Διαβάστε περισσότερα

Η ενασχόληση του συνθέτη με την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, στο 1989, όταν κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ του Σιγανίδη, Το Πρωί και Το Βράδυ. Από τότε χρονολογείται και η γνωριμία του με τον ποιητή, τον οποίο επισκεπτόταν στο σπίτι του στην Κυψέλη.

 

Ανάμεσα στις μουσικές και σημειολογικές αναφορές του Σιγανίδη συγκαταλέγονται ο τζαζ αυτοσχεδιασμός, αλλά και το έργο του Frank Zappa, όχι τόσο ως μουσική επιρροή, όσο ως σατιρικό βλέμμα προς τον άνθρωπο, ως λοξή ματιά στην πραγματικότητα.

 

Το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της σκέψης του Σιγανίδη. Στις σημειώσεις του άλμπουμ του, Το Τραίνο-Φάντασμα Φίλος (1995), αναφέρεται να συμμετέχει ο Χορός Ανδρών «Βορειο-υπηρέτες», ενώ τα άλμπουμ στα οποία συμμετέχει ο τακτικός του συνεργάτης, Χάρης Λαμπράκης, αποδίδονται στο… Συγκρότημα Λαμπράκη!

 

Ο Έβαν Πάρκερ είναι εμβληματικός σαξοφωνίστας της σύγχρονης και, ειδικά, της free jazz. Έχει συνεργαστεί με τόσους μουσικούς του ιδιώματος, αλλά και συνολικά της σύγχρονης μουσικής, που δεν έχει νόημα να αναφέρει κανείς ονόματα. Επίσης, συμμετείχε στη διαμόρφωση ενός αυτόνομου τζαζ ρεύματος στη Μεγάλη Βρετανία, με δικά του χαρακτηριστικά. Έχει εμφανιστεί ξανά στη Στέγη, τον Οκτώβριο του 2012.

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Μιχάλης Σιγανίδης γεννήθηκε το 1958 στη Θεσσαλονίκη, έχοντας καταγωγή από την Προύσα, την Κρήτη και τη Σιάτιστα. Γράφει μουσική και στίχους, ενώ παίζει κοντραμπάσο και κιθάρα. Ανήκει στους εκφραστές της «αποδομητικής» τραγουδοποιΐας και του μουσικού κολλάζ στην Ελλάδα. Έχει δουλέψει εκτενώς πάνω στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη. Συνθέτει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Είναι ιδρυτικό μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών και των Primavera En Salonico. Από το 1980 συνεργάζεται με μουσικούς της σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής και λαϊκής μουσικής σκηνής στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Σάκης Παπαδημητρίου, Φλώρος Φλωρίδης, Σαβίνα Γιαννάτου, Δημήτρης Πολυζωίδης, Θοδωρής Ρέλλος, Peter Kowald, Κώστας Βόμβολος, Αντώνης Ανισέγκος, Chris Dahlgren, Χάρης Λαμπράκης, Κώστας Θεοδώρου, Ziya Tabassian, Κυριάκος Γκουβέντας, Δήμος Δημητριάδης, Γιώργος Δημητριάδης, Θύμιος Ατζακάς, Κυριάκος Στεργίου κ.ά.), καθώς και με τραγουδοποιούς και τραγουδιστές (Ηρακλής Πασχαλίδης, Ισίδωρος Παπαδάμου, Βασίλης Νικολαΐδης, Γιώργος Μακρής, Νίκος Παπάζογλου, Αργύρης Μπακιρτζής, Χάρης Καβαλλιεράτος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Παντελής Χατζηκυριάκος, Θωμάς Κοροβίνης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μαριώ, Γεωργία Συλλαίου). Με το ψευδώνυμο Μιχάλης Γιαβάσογλου, έχει δημοσιεύσει στίχους και κείμενα στα περιοδικά: Φεαδέρων, Μορμώ, Τζαζ, Συν και πλην, Jazz & Τζαζ, Γυμνός Οφθαλμός, Μηνολόγιο.

 

 

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

12 – 14 Οκτωβρίου 2018

Εκθεσιακός Χώρος -1

Ώρα Προσέλευσης 20:30 | Ώρα Έναρξης 21:00

 

Εισιτήρια

Κανονικό: 7, 18 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 14 €
Παρέα 10+ άτομα: 13 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €
ΑμεA, Ανεργίας: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 10 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr

 

Με την υποστήριξη:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία e-ticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας ή τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
2109005800 Καθημερινά, 09:00 – 21:00

 

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

2130178200 – Καθημερινά 09:00 – 20:00

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ (Συγγρού 107)
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες Amex,Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
Σημεία πώλησης εκτός Στέγης
Στα καταστήματα COSMOTE
Στο κατάστημα IANOS της οδού Σταδίου (η αγορά εισιτηρίων πραγματοποιείται μόνο με μετρητά)

 

http://www.sgt.gr/gre/SPG2173