Μ Ο Λ Λ Υ  Σ Ο Υ Η Ν Η του Μπράιαν Φρίελ

Μ Ο Λ Λ Υ  Σ Ο Υ Η Ν Η

του Μπράιαν Φρίελ

Ομάδα  ΠΥΡ

 

Δώμα

15.10.2018 – 8.1.2019

 

Μετά την περσινή επιτυχία, η παράσταση επαναλαμβάνεται για 2η χρονιά.

Η Μόλλυ, που είναι τυφλή από τους πρώτους μήνες της ζωής της, πείθεται από τον άντρα της να υποστεί μια χειρουργική επέμβαση με σκοπό να μπορέσει ξανά να δει. Τελικά, μετά την σχετική επιτυχία της επέμβασης, βρίσκεται «εξόριστη» σε έναν κόσμο όπου αδυνατεί να υπάρξει, αφού όλη η προηγούμενη ζωή της, απ’ όταν θυμάται τον εαυτό της, έχει φτιαχτεί πάνω στην τυφλότητα.

Ο Βορειοϊρλανδός Μπράιαν Φρίελ, ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς του σύγχρονου θεάτρου, εμπνευσμένος από μια αληθινή ιστορία, συνθέτει το μύθο του ιδιοφυώς μέσα από τρεις παράλληλους μονολόγους: της Μόλλυ, του άντρα της, Φρανκ, και του οφθαλμίατρου, κ. Ράις, που αναλαμβάνει το χειρουργείο. Έτσι το δράμα μάς αποκαλύπτεται σταδιακά από την σκοπιά του καθενός, αγγίζοντας με τολμηρή ειλικρίνεια και αναπάντεχο χιούμορ τις πιο σκοτεινές και πιο παράδοξες γωνιές της ανθρώπινης ψυχής, μέσα από μια σύλληψη που τελικά ξαναφωτίζει αυτό που ονομάζουμε «υποκειμενική αφήγηση».

Η παράσταση της ομάδας ΠΥΡ αφηγείται την απλή ανθρώπινη ιστορία της Μόλλυ Σουήνη, μια αλληγορία για τον ιλιγγιώδη κίνδυνο της ουτοπικής προσδοκίας, για να μιλήσει για τον συγκινητικό αγώνα του ανθρώπου, του κάθε ένα από μας, να διατηρήσει κάτω από αντίξοες συνθήκες την ταυτότητά του.

 

Έγραψαν για μας:

«Η Δέσποινα Κούρτη γίνεται η Μόλλυ – της χαράς, της αγωνίας, της απελπισίας, της τρέλας, απλά, αληθινά. Ο Αργύρης Ξάφης, ηθοποιός σπάνιου υποκριτικού μεγέθους, δίνει στον Φρανκ όλη την έκταση αυτού του ανθρώπου που κατέστρεψε και καταστράφηκε από αγάπη. Τέλος, ο Δημήτρης Γεωργιάδης υποδύεται τον γιατρό Ράις με μια γοητευτική φυσικότητα. Τρία στα τρία…»

tanea.gr, Μυρτώ Λοβέρδου

 

«Η Δέσποινα Κούρτη έδωσε μια εύθραυστη, σχεδόν σπαρακτική ερμηνεία, στο δύσκολο ρόλο της Μόλλυ.»

tospirto.net, Γεωργία Οικονόμου

 

«Η Ιώ Βουλγαράκη διαχειρίστηκε το κλασικό έργο πλέον του Μπράιαν Φρίελ σαν ένα μουσικό έργο για τρία όργανα και κατάφερε να πετύχει ένα συγκινητικό και ταυτόχρονα καθηλωτικό αποτέλεσμα.»

gr.euronews.com, Γιώργος Μητρόπουλος

 

«Ένα κείμενο που ευτύχησε στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου να γίνει μια παράσταση που μόλις τελειώσει οδηγεί τον θεατή σε ανάταση και λύτρωση. Μια παράσταση που, κυριολεκτικά, παίρνει στο τέλος τους θεατές από το χέρι, τους τοποθετεί στη σκηνή, και τους καλεί να δουν τον κόσμο από την άλλη πλευρά.»

artplay.gr, Όλγα Σελλά

 

«Μελετημένο όχι μόνο στην επιφάνειά του -βοήθησε σε αυτό και η μετάφραση του Αργύρη Ξάφη-, με πολλά επίπεδα ανάγνωσης και ποικίλες ερμηνείες, δουλεμένο με ευαισθησία και ρεαλισμό μαζί.»

monopoli.gr, Νίκος Ρουμπής

 

«Βαθιά ποιητικό έργο, εξαιρετική σκηνοθεσία, έξοχοι φωτισμοί. Η Ιώ Βουλγαράκη, για άλλη μια φορά, καθοδηγεί τους σπουδαίους ηθοποιούς της σε ερμηνείες μεγάλης εκφραστικότητας και ευαισθησίας, τόσο που πραγματικά δεν ξέρεις ποιον να πρωτοθαυμάσεις.»

catisart.gr, Ειρήνη Αϊβαλιώτου

 

«Οι Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης και Δημήτρης Γεωργιάδης ξεδιπλώνουν αριστοτεχνικά τους τρεις χαρακτήρες του έργου. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να δοθεί στην ιδιαίτερη εικαστική σύλληψη με το εύρος της χρωματικής όρασης, αλλά και στον φωτιστικό σχεδιασμό.»

aixmi.gr, Βαγγέλης Λιακόγκονας

 

«Όσον αφορά στο κείμενο, το “Μόλλυ Σουήνη” αποτελεί ένα κομψοτέχνημα.»

mixgrill.gr

 

«Συνολικά, η παράσταση, λόγω της βαθιάς ποιητικότητας του ίδιου του κειμένου, καταφέρνει να μιλήσει στην καρδιά και το μυαλό του θεατή. Και το χειροκρότημα στο τέλος είναι πολύ λίγο για να επιβραβεύσει το διαμαντάκι που παρουσιάζεται στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.»

maxmag.gr, Μαντώ Χαντζή

 

 

Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Αργύρης Ξάφης
Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
Σκηνικό-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Φωτογραφίες αφίσας: Κική Παπαδοπούλου
Graphic design: Γιώργος Παντελάκης

Trailer: Σεμπάστιαν Φραγκόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Δέσποινα Κούρτη (Μόλλυ)

Αργύρης Ξάφης (Φρανκ)

Δημήτρης Γεωργιάδης (Ράις)

 

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

 

ΧΩΡΟΣ

Δώμα

Από 15.10.2018 έως 8.1.2019

 Θέατρο του Νέου Κόσμου

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 105 λεπτά

 

ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ

Δευτέρα 21:15

Τρίτη 21:15

από 4.12.2018, κάθε Τρίτη 18:30

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό 13€

Μειωμένο 10€

 

Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται

 

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-tou-neou-kosmou/molli-souini/

 

info@nkt.gr

www.nkt.gr

www.facebook.com/theatroneoukosmou