Yuletide Sympraxis- Κέλτικοι & Σκανδιναβικοί ήχοι, πολυφωνικές διασκευές & σαμανικά κομμάτια σε μια μοναδική σύμπραξη!

YULETIDE SYMPRAXIS VOL. II
Sòlastas & Curfá Gaelic Nordic Choir

Τιμή εισιτηρίου: ζώνη Α | καθήμενοι : 15 ευρώ (50 εισιτήρια), ζώνη Β | καθήμενοι : 12 ευρώ (200 εισιτήρια), ζώνη Γ | όρθιοι στον εξώστη : 10 ευρώ (200 εισιτήρια)

Προπώλησηwww.viva.gr, τηλεφωνικά: 11 876, Reload Stores, Seven Stores, Wind, Ευρυπίδης, Viva Kiosk (Πλ. Συντάγματος 4, καθημερινά 9:00-21:00) και Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στον χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης, Δευτ-Σαβ 11:00-19:00).

Η παράσταση Yuletide Sympraxis είναι μια ιδέα του Γιώργου Τσιμπουξή και της Λαμπρινής Γιώτη, ιδρυτικά μέλη των Sòlastas. Ονομάζεται Sympraxis, λόγω της σύμπραξης μεταξύ των δυο σχημάτων, της χορωδίας Curfá Gaelic Nordic Choir και της μπάντας Sòlastas.

Yuletide στις βόρειες γλώσσες σημαίνει η εποχή του χειμώνα ή μεταγενέστερα η εποχή των Χριστουγέννων.

Το ρεπερτόριο κινείται κυρίως πάνω σε θέματα της παραδοσιακής κέλτικης και σκανδιναβικής μουσικής. Το μουσικό ταξίδι ξεκινάει από τη Σουηδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Σκωτία, και Λαπωνία. Η Βόρεια Θάλασσα, οι ψαράδες, τα ποιμενικά τραγούδια, οι ύμνοι, τα σαμανικά κομμάτια και τα γαέλικα τραγούδια, μεταξύ άλλων, συνθέτουν το μωσαϊκό αυτής της μοναδικής παράστασης, αλλά και ακουστικές/πολυφωνικές διασκευές από συγκροτήματα, όπως οι Fever Ray, Röyksopp μεταξύ άλλων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Curfá Gaelic Nordic Choir (Σκανδιναβικη/Κέλτικη Χορωδία Curfá)

Η χορωδία, με εναλλακτικό τρόπο σκέψης πάνω στο ρεπερτόριο του Κέλτικου και Σκανδιναβικού παραδοσιακού τραγουδιού, δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2017 μετά από συμφωνία των μελών και της καθηγήτριας του σεμιναρίου ιρλανδικού τραγουδιού, Λαμπρινή Γιώτη. Η πρώτη της παρουσίαση έγινε στο 3ο Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής. Απαρτίζεται από 25 μέλη (όλοι μαθητές των σεμιναρίων). Το όνομα σημαίνει ρεφραίν στη γαέλικη (κέλτικη) γλώσσα. Το ρεπερτόριο της χορωδίας είναι κυρίως παραδοσιακά μονοφωνικά, αλλά και πολυφωνικά τραγούδια και ύμνοι, ορχηστρική μουσική σε μεταγραφή για χορωδία από Ιρλανδία, Σκωτία, Σουηδία, Νορβηγία, Ισλανδία που βασίζεται πάνω σε έρευνα και επιμέλεια της Λαμπρινής Γιώτη. Είναι η μοναδική χορωδία στο είδος της στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, λόγω του πολύ σπάνιου ρεπερτορίου που αφορά το κέλτικο και σκανδιναβικό τραγούδι.

Μέλη
Διεύθυνση χορωδίας, επιμέλεια, έρευνα, εναρμονίσεις: Λαμπρινή Γιώτη
Soprani: Άννα Τρομάρα, Αγγελική Βλαστάρη, Αγγελική Αρβανίτου, Γεωργία Παλιούρα, Βασιλική Ανδρωνή, Χρυσάνθη Προβατά, Χρύσα Μαγγανά, Άννα Παντελάρου, Τζοάννα Μπεμπελάκη, Μαρία Πετρουτσά, Δανάη Μητσάκου, Βίκυ Αλεξοπούλου
Alti: Ευγενία Ντάσιου, Άλκηστη Παλαιοθοδώρου, Ραχήλ Αγγέλου, Αργυρώ Μπρατσιώτη, Δέσποινα Παυλίδου, Αμέρισσα Φτούλη, Βερονίκη Κρικώνη, Δανάη Νικολοπούλου, Αngella Piergallini, Όλγα Κοτσιρέα
Τenori: Ηλίας Πατρινός, Παναγιώτης Βλαστός, Οδυσσέας Γαλανάκης
Bassi: Άγις Κόντος, Παναγιώτης Διαμαντόπουλος

Sòlastas Celtic/Nordic Μusic Band

Οι Sòlastas παίζουν world music, κυρίως άγνωστα τραγούδια στην αγγλική και γαέλικη γλώσσα από Ιρλανδία, Σκωτία, αλλά και σαμανικούς σκοπούς από τη Λαπωνία, παραδοσιακή μουσική από τη Σουηδία, τα Απαλάχια Όρη, τη γυναικεία παράδοση του Χεράτ (Καμπούλ), το Αφγανιστάν, την Ελλάδα, τη θρησκευτική μεσαιωνική παράδοση της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Καταλονίας, καθώς και τη μουσική των Βαλκανίων σε δικές τους ενορχηστρώσεις βασισμένες στο ύφος του κάθε είδους.

Πολλά από τα τραγούδια είναι χωρίς τη συνοδεία οργάνων ή με όσο το δυνατό λιγότερα όργανα και η ενορχήστρωση είναι βασισμένη στην τεχνική των Sean Nós Gaelic και της σχολής των βάρδων.

Η μπάντα ξεκίνησε ως ντουέτο το 2011 με το όνομα «Labrini Gioti & George Tsimbouksis Project», μέχρι το 2013 που ενώθηκαν με τον Αντώνη Πανταζή και ξεκίνησαν τους αυτοσχεδιασμούς & τα live με ηλεκτροακουστικό ήχο πάνω σε παραδοσιακές μουσικές που ήδη έπαιζαν. Το 2015 προστέθηκαν στην ομάδα οι κοντραμπασίστες Αντώνης Τζίκας και Θοδωρής Κουέλης.

Η Λαμπρινή Γιώτη, ιδρυτικό μέλος της μπάντας, ξεκίνησε να μελετάει ιρλανδική μουσική (τραγούδια και σκοπούς) το 1993. Το 1996 έγινε μέλος του Ελληνο-Ιρλανδικού Συνδέσμου, όπου και τραγούδησε για πρώτη φορά μαζί με τους πρώην Keltoi, νυν Iernis. Το 2006 πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Limerick της Ιρλανδίας (Irish World Academy of Music and Dance), όπου μέσω της εθνομουσικολογίας ειδικεύτηκε στο τραγουδιστικό στυλ των γαέλικων τραγουδιών χωρίς συνοδεία της βάρδικης δυτικής περιοχής του Κορκ. (Sean Nós singing style of the West Cork Gaeltacht). Οργανώνει και διδάσκει σεμινάρια στο ιρλανδικό-κέλτικο τραγούδι από το 2010. Είναι πρωτοπόρος στη διάδοση του ιρλανδικού & σκωτσέζικου γαέλικου τραγουδιού στην Ελλάδα, αλλά και της σουηδικής παραδοσιακής μουσικής. Το 2017 έφερε το παραδοσιακό μεσαιωνικό σουηδικό όργανο nyckelharpa στην Ελλάδα και στην ουσία είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας καλλιτέχνης παίζει αυτό το όργανο.

Η μπάντα έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Φαντάστικον 2016, στο 1ο και 2ο Φεστιβαλάκι Κέλτικης Μουσικής, στη μουσική σκηνή «1002 Νύχτες», στο «Poems ‘n crimes» και στο «O‘ Connell’s pub». Συνεργάζεται με τον Ελληνο-Ιρλανδικό Σύλλογο, την Ιρλανδική και τη Βρετανική Πρεσβεία.

Μέλη
Λαμπρινή Γιώτη: nyckelharpa, πιάνο, φωνή, έρευνα και επιμέλεια ρεπερτορίου
Γιώργος Τσιμπουξής: τρίχορδο μπουζούκι, κλασική κιθάρα, πορτογαλική μαντόλα, banjo
Αντώνης Πανταζής: αμερικάνικο μαντολίνο
Γιάννης Καραμανιώλας: κοντραμπάσο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: solastasband@gmail.com

 

Gagarin 205
Λιοσίων 205, Αθήνα
104 45
Τηλ.: 211 4112500