Πηγαίνοντας στο… “σχολείο” των Last Drive

(ή αλλιώς: Μια ωδή στους Last Drive)

 

Κυλάει η εβδομάδα που στη λήξη της μας περιμένει άλλη μία εμφάνιση των Last Drive. Αυτή τη φορά στη χειμερινή εκδοχή της στο Gagarin 205. Μια αμφίδρομη σχέση μπάντας – μουσικής σκηνής, που αποτυπώνεται στα καλύτερα live που έχουν δώσει οι Drive εκεί, κάποια από τα οποία είναι και ιστορικής σημασίας.

 

H… “πρώτη φορά”

Φεύγοντας – ή και όχι – από την επικείμενη εμφάνιση των Last Drive, θα αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία. Όντας φοιτητής στο 2ο έτος, ένας τύπος που άκουγε σχεδόν αυστηρά μπάντες δεινόσαυρους από τα 70’s, κάποια μέρα, μια φίλη που δεν είχαμε ποτέ κοινά ακούσματα, μου έβαλε το “I Love Cindy” και κάπως με κλώτσησε μέσα μου!

Επιστροφή στο σπίτι, ψάξιμο στο ίντερνετ, ακροάσεις. Πρώτα το Heatwave και μετά το Underworld Shakedown. Πεισματικά αρνιόμουν να ακούσω κάτι άλλο πέρα από αυτά τα 2 άλμπουμ για μέρες!

 

Η μαγική λίστα!

Ψάχνοντας στο youtube πετυχαίνω τη λίστα με τίτλο “Songs the Last Drive Taught Us”. Τίτλος που πιθανό να ήταν επηρεασμένος από το Songs the Lord Taught Us των Cramps. Και ξαφνικά ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά μου. Ένιωσα σαν να πηγαίνω πρώτη μέρα σχολείο! Σα να έχω μια ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια μπροστά μου που θα έπρεπε να έχω ανακαλύψει από καιρό. Μπάντες όπως: Tall Boys, Chocolate Watchband, The Lords of New Church, Modern Lovers και ό,τι μπορείς να φανταστείς. Και φυσικά να μην ξεχάσω τους Dead Moon! Κομμάτια που έχουν διασκευάσει οι Drive στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Τους αρέσει πολύ να κάνουν γνωστές τις επιρροές τους, άλλωστε.

Unplugged live και διασκευές στο Get Out My Life Woman, στο Big Store αλλά και στο Straight Ahead. Στο Dead End Street των Kinks. Κομμάτια που είναι γνωστά σε κάποιους αλλά όχι πάντα στο ευρύ κοινό. Πόσο τέλειο να τα παίζει και η αγαπημένη σου μπάντα! Διασκευές που κάποια στιγμή ίσως θα έπρεπε να τις ηχογραφήσουν και οι ίδιοι για μια κυκλοφορία, και, γιατί όχι με αυτόν τον τίτλο.

Αυτό που χρωστάω (χρωστάμε) στους Last Drive είναι ένα άνοιγμα στους μουσικούς ορίζοντες ακόμα και πέρα από το φάσμα του garage. Και είναι αυτό που τους κάνει την επιδραστικότερη εν ενεργεία μπάντα στην Ελλάδα.

 

Οι ζωντανές εμφανίσεις

Από την πρώτη φορά που τους είδα στα Γιάννενα το 2011 γυρνάω ξανά και ξανά στο ίδιο συναίσθημα. Αυτό το συναίσθημα που μεγαλώνει την προσμονή για την επόμενη φορά, ακόμα και αν είναι η στιγμή που μόλις έχουν τελειώσει την εμφάνισή τους.

 

Κάθε live μια κατάθεση ψυχής με εκρήξεις rock n roll!

 

Το δέσιμο της μπάντας με το κοινό, τη δικιά τους “φυλή”, το Drive Tribe, είναι μοναδικό. Είναι η λαχτάρα του κόσμου για αυτό το συγκρότημα, που δεν έφτασαν 2 αλλά 3 sold out βραδιές στο live της επανασύνδεσης και άλλες 2 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη στο επετειακό live των 30 χρόνων.

Και είναι ίσως αυτό που τους τροφοδοτεί. Το καύσιμο για να συνεχίζει να καίει αυτή η μηχανή και να παράγει αγνό και πηγαίο rock n roll.

 

Μια ωδή στους Last Drive

Πάμε πίσω στη δισκογραφία τους. Κάποιος φίλος έχει πει “καλή μπάντα είναι αυτή που έχει τουλάχιστον έναν πολύ καλό δίσκο”. Όταν στη δισκογραφία σου έχεις το Heatwave, το Blood Nirvana και το Heavy Liquid, τότε τι είσαι, άραγε;

 

Φτάνουμε στον τελευταίο και ομώνυμο δίσκο τους. Ήρθε 9 χρόνια μετά το Heavy Liquid που σφράγισε την επανασύνδεσή τους, και ήρθε με τίτλο το όνομα της μπάντας. Σα να θέλουν να μας ξανασυστηθούν, 35 χρόνια μετά. Και το κάνουν! Με το Always the Sun, με το τζαμάρισμα αλά Pink Floyd στο White Knuckles και το Angel.

Δε θα βρεις ποτέ τη Cindy σε αυτόν το δίσκο, θα βρεις όμως το αποτύπωμα που έχουν αφήσει οι Drive όλα αυτά τα χρόνια με τον ήχο τους.

 

Με όλα αυτά στο πίσω μέρος του μυαλού περιμένουμε το Σάββατο.

35 χρόνια ιστορίας, έτοιμα να ξεδιπλωθούν ακόμα μια φορά μπροστά μας αυτό το Σάββατο στο ραντεβού του Drive Tribe στο Gagarin.

 

του  Μιχάλη Κανάκη

 

 

Οι Last Drive εμφανίζονται το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στο Gagarin

special guests: Jack Heart and The Love Ghosts

More info : 

https://www.puzzlemag.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-live-%CF%84%CF%89%CE%BD-last-drive-%CF%83%CF%84%CE%BF-gagarin-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF/