Σ Α Π Φ Ω | Η διεθνής θεατρική παραγωγή αφιερωμένη στην Ελληνίδα λυρική ποιήτρια της Λέσβου

Η Pascal Productions παρουσιάζει

Σ Α Π Φ Ω

Ποιήτρια. Ερωμένη. Θρύλος.

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Wendy Beckett

Η διεθνής θεατρική παραγωγή

αφιερωμένη στην Ελληνίδα λυρική ποιήτρια της Λέσβου

παρουσιάζεται για 4 παραστάσεις

σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας

11 Αυγούστου στην Ύδρα

22 Αυγούστου στην Άνδρο

27 Αυγούστου στους Δελφούς

13 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο

Η Pascal Productions παρουσιάζει το έργο «ΣΑΠΦΩ», εμπνευσμένο από τα συγγράμματα της Σαπφούς, της Ελληνίδας λυρικής ποιήτριας που άκμασε τον 6ο αιώνα π.Χ. στο νησί της Λέσβου.

Για την προσφορά της στα γράμματα και τις τέχνες υμνήθηκε από αρχαίους σοφούς. Ο Σωκράτης την ονόμαζε «η ωραία», ο Πλάτωνας την ύμνησε ως «σοφή» και  «δέκατη μούσα», ο Αλκαίος την είχε αποκαλέσει «ιερή γυναίκα» και ο Ιουλιανός «θηλυκό Όμηρο». Η Σαπφώ έγραψε ερωτικά ποιήματα, ύμνους στους Θεούς και τραγούδια γάμου. Τα ποιήματά της τα μελοποιούσε και τα τραγουδούσε παίζοντας το έγχορδο μουσικό όργανο άρπα. Μέχρι σήμερα η Σαπφώ αναγνωρίζεται από τον πνευματικό κόσμο του δυτικού πολιτισμού ως «η γυναίκα που έγραψε την καλύτερη ποίηση που γράφτηκε ποτέ».Εμπλουτίζοντας την πρωτότυπη ποίηση και την παραδοσιακή χορωδία με μοντέρνα μουσική και σύγχρονο χορό, το έργο «ΣΑΠΦΩ» είναι ένα παραμύθι για ενήλικες, μια συναρπαστική και ρομαντική θεατρική παράσταση.

Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Wendy Beckett και η μετάφραση στα ελληνικά της Δάφνης Οικονόμου. Την παράσταση συν-σκηνοθετούν οι Wendy Beckett και Adam Fitzgerald και τις χορογραφίες έχει επιμεληθεί ο Φώτης  Διαμαντόπουλος. Τα σκηνικά έχει σχεδιάσει η Halcyon Pratt, τα κοστούμια ο Παύλος Θανόπουλος, ενώ τα φώτα  έχει αναλάβει ο Κώστας Ασμάνης, και την πρωτότυπη μουσική και το σχεδιασμό ήχου ο Mehdi Bourayou.

Στην παράσταση συμμετέχει ένα λαμπερό καστ με Έλληνες ηθοποιούς: Μαριάνθη Παντελοπούλου (στο ρόλο της  Σαπφούς), Αντώνης Αντωνάκος, Λάζαρος Βαρτάνης, Elton Dimroci, Δημήτρης Λιόλιος, Έρρικα Μπίγιου, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Ελίνα Ρίζου, Γιώργος Σπανιάς, Δήμητρα Στογιάννη, Ελευθερία Τσαντούρη και Ιώβη Φραγκάτου.

Οι καλοκαιρινές παραστάσεις για το 2022 έχουν προγραμματιστεί:

Ύδρα: 11 Αυγούστου στο  Hydrama Theatre and Arts Center (θέατρο Βλυχού)

Άνδρος: 22 Αυγούστου ως μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ της Άνδρου

Δελφοί: 27 Αυγούστου στο Ευρωπαϊκό και Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών

Ρόδος: 13 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές φεστιβάλ της Ρόδου

 

Λίγα λόγια για την Wendy Beckett

Η θεατρική συγγραφέας/ Σκηνοθέτης Wendy Beckett έχει γράψει πάνω από είκοσι πέντε (25) θεατρικά έργα και έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από σαράντα (40). Επίσης, έχει γράψει βιογραφίες, ραδιοφωνικά έργα, βιβλία, λιμπρέτα, ακαδημαϊκά άρθρα. Στο ραδιόφωνο ABC έπαιρνε συνεντεύξεις σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά μυαλά της εποχής μας – Gore Vidal, Leonard Bernstein and Paul Bowles. Το ακαδημαϊκό της υπόβαθρο περιλαμβάνει ψυχολογία, φιλοσοφία, λογοτεχνία και η ίδια έχει δώσει διαλέξεις για αυτά τα θέματα σε πολλά Πανεπιστήμια της Αυστραλίας. Έχει ταξιδέψει τα έργα της σε όλο τον κόσμο με παραστάσεις σε Σίδνεϋ, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Τόκυο κ.α. www.wendybeckett.com.au

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια:

https://www.sapphotheplay.com/

 

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Wendy Beckett

Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου

Σκηνοθεσία: Wendy Beckett & Adam Fitzgerald

Χορογραφίες: Φώτης Διαμαντόπουλος

Σκηνικά: Halcyon Pratt

Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Φωτισμοί: Κώστας Ασμάνης

Μουσική & Ήχος: Mehdi Bourayou

 

Πρωταγωνιστούν: Μαριάνθη Παντελοπούλου (στο ρόλο της  Σαπφούς), Αντώνης Αντωνάκος, Λάζαρος Βαρτάνης, Elton Dimroci, Δημήτρης Λιόλιος, Έρρικα Μπίγιου, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Ελίνα Ρίζου, Γιώργος Σπανιάς, Δήμητρα Στογιάννη, Ελευθερία Τσαντούρη και Ιώβη Φραγκάτου.

 

Φωτογραφίες & Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας

Social Media – Διαφήμιση: Renegade Media, Βασίλης Ζαρκαδούλας

Επικοινωνία – Γραφείο Τύπου: Μαρία Τσολάκη

Επιμέλεια: SD Concept – Σίσσυ Δημάκη

Παραγωγή: Pascal Productions