Belle and Sebastian: the history

Του Duke Zappa

Όταν μια μπάντα που ξεκίνησε ως κομμάτι μιας εργασίας για ένα κολλέγιο πριν από εικοσιέξι ολόκληρα χρόνια, εξελίχτηκε στην μπάντα που άνοιξε νέους δρόμους σε ένα ολόκληρο είδος μουσικής, και σήμερα συνεχίζει να να παίζει και να βγάζει αξιόλογα πράγματα, και αυτό ακόμη και μετά από αρκετές αλλαγές στην σύνθεση της, τότε έχεις να περιμένεις και αξιόλογα πράγματα επί σκηνής. Ο λόγος για τους Belle and Sebastian, που θα εμφανιστούν στις 23 Σεπτεμβρίου στο Anodos stage, στην Αθήνα.

Η αρχή της ιστορίας ξεκινάει κάπου στα 1993, με τον φέρελπι μουσικό Stewart Murdoch να γράφει μια σειρά από τραγούδια, και να τα δοκιμάζει σε βραδιές με “ανοιχτά μικρόφωνα”, σε μια σειρά από Γλασκωβέζικα κλαμπ.Μέχρι το 1995 το μοναχικό “πείραμα” έχει φτάσει στα όρια του και ο Murdoch αρχίζει να βρίσκει μουσικούς, για να φτιάξει ένα συγκρότημα με το οποίο θα ερμηνεύσει τα τραγούδια του. Εντελώς συμπτωματικά, την εποχή εκείνη, ο ντράμερ τον οποίο βρίσκει, Richard Colburn σπουδάζει στο Stow College, το οποίο έχει μια μικρή δισκογραφική εταιρία, την Electric Honey Records. Κάθε χρόνο οι σπουδαστές που παρακολουθούσαν το μάθημα της Μουσικής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας που δίδασκε ο καθηγητής Alan Rankine – πληκτράς των post-punkers The Associates- συμμετείχαν στην ηχογράφηση ενός δίσκου που κυκλοφορούσε Electric Honey. Οι Murdoch και Colburn μάζεψαν μερικά τραγούδια και έστειλαν ένα demo στο κολλέγιο. Οι ηθύνοντες του κολλεγίου εντυπωσιάστηκαν από το demo, και πρότειναν στην μπάντα να την βοηθήσουν να ηχογραφήσει ολόκληρο δίσκο, και το όνομα αυτού, Tigermilk.Η ηχογράφηση θα διαρκέσει τρεις ημέρες, τον Μάρτιο του 1996, και ο δίσκος θα κυκλοφορήσει, σε χίλια αντίτυπα, στις 6 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Παρά την μικρή κυκλοφορία του δίσκου, το Tigermilk θα προκαλέσει εντύπωση, και μέσα στον ίδιο χρόνο, οι Belle and Sebastian θα πάρουν μεταγραφή για την Jeepster Records, και τον Νοέμβριο του 1996 θα βγάλουν τον δεύτερο δίσκο τους, το If You’re Feeling Sinister. Ένας ακόμη υπέροχος δίσκος, που ηχογραφήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες, και με τον οποίο συνεχίστηκε το αργό χτίσιμο του μύθου των Belle and Sebastian.

Μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών, οι Belle and Sebastian επιστρέφουν με το The Boy With the Arab Strap, κάνοντας τον Aidan Moffat, ηγέτη των συμπολιτών τους, Arab Strap, να δηλώσει: Τα παιδιά έχουν χιούμορ! Εδώ όλα είναι αρκετά διαφορετικά. Η επεξεργασία του υλικού μέχρι την ηχογράφηση, παίρνει μήνες, οι Belle and Sebastian πειραματίζονται με διάφορους ήχους, και πλέον η Isobell Campbell και ο Stevie Jackson συνεισφέρουν με δικά τους κομμάτια, και τους Stevie Jackson, Isobel Campbell να τραγουδούν, και τον Stuart David να απαγγέλει τους στίχους στο A Space Boy Dream…

To 1999 παίρνουν το βραβείο του καλύτερου νέου καλλιτέχνη στα Brit Awards, και το Tigermilk επανεκδίδεται από την Jeepster, πουλώντας πάνω από 120.000 αντίτυπα. Το 2000 χτυπούν την πόρτα του Χόλιγουντ, μέσω μιας σκηνής στην ταινία High Fidelity, όπου το Seymour Stein ακούγεται στο δισκάδικο του Rob (John Cusack), προκαλώντας την οργή του Barry, ενός από τους υπαλλήλους του, τον οποίο υποδύεται ο Jack Black!

Το 2000 κυκλοφορεί και το Fold Your Hands Child, You Walk Like a Peasant. το πρώτο άλμπουμ των Belle And Sebastian που μπαίνει στο Βρετανικό top 10. Και πάλι βλέπουμε πολλές αλλαγές στις ενορχηστρώσεις, με ακόμη περισσότερα μέλη της μπάντας να τραγουδούν, και με την εμφάνιση ακόμη περισσότερων εγχόρδων. Αμέσως μετά από αυτόν τον δίσκο, ο Stuart David αποχωρεί από την μπάντα για να ασχοληθεί με δικά του project, και την θέση του παίρνει ο Bobby Kildea.

Το 2002 βρίσκει τους Belle and Sebastian να ηχογραφούν το soundtrack για την ταινία του Todd Solonz, Storytelling. H Isobel Campbell φεύγει από την μπάντα εν μέσω της Αμερικάνικης περιοδείας για να ακολουθήσει solo καριέρα, ενώ ένα ακόμη κεφάλαιο κλείνει με την μεταπήδηση του συγκροτήματος στην Rough Trade Records.

To 2003 σηματοδοτεί μια ακόμη αλλαγή στον ήχο της μπάντας. Ο Stuart Murdoch για μια ακόμη φορά γράφει όλα τα κομμάτια του επόμενου δίσκου τους, “Dear Catastrophe Waitress”, με παραγωγό τον Trevor Horn. Ο ήχος των Belle and Sebastian γίνεται πιο φιλικός προς τα FM, χωρίς όμως να χάνει τα “ανεξάρτητα” χαρακτηριστικά του. Θα κερδίσουν υποψηφιότητες για τα βραβεία του περιοδικού NME αλλά και για το βραβείο Ivor Novello εκείνης της χρονιάς. Η συνταγή θα επαναληφθεί το 2005 με το άλμπουμ The Life Pursuit, το οποίο θα φτάσει το Νο 8 στα Βρετανικά Album Charts, και θα γίνει το πιο εμπορικό άλμπουμ της μπάντας. Από το 2008 και μετά, οι Belle and Sebastian θα μπουν στον πάγο, για να βγαίνουν από αυτόν περιστασιακά για να ηχογραφήσουν κάποιο δίσκο ή για να κάνουν μερικές εμφανίσεις. Το τελευταίο album τους, A Bit Of Previous, κυκλοφόρησε τον Μαϊο του 2022.

Όσες αλλαγές και να έχουν περάσει οι Belle And Sebastian, συνεχίζουν να είναι η μπάντα με το ένα μάτι στην ευαίσθητη φολκ μουσική, και το άλλο να παλατζάρει κάπου ανάμεσα στο Indie και τις πολυπρόσωπες ενορχηστρώσεις, που έχει αφήσει αυτό το “κάτι” σε καλλιτέχνες τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους, όπως οι Decembrists, ο Sufjan Stephens και οι Kings of Convenience…

Info:

Παρασκευή, 23/9

20:30

Belle & Sebastian

Πειραιώς 183

Anodos Live Stage – Αθήνα, Αττική