New Model Army στο Fuzz: There is no rest for the wicked ones

«Σας ευχαριστούμε που περιμένατε 2 χρόνια – ίσως αν δεν έρθει το τέλος του κόσμου να έρθουμε ξανά σε 2 χρόνια». Αυτά ήταν τα λόγια του Justin Sullivan προς το κοινό της Αθήνας που γέμισε το Fuzz.

Οι New Model Army θέλησαν να γιορτάσουν, με μια περιοδεία,  τη συμπλήρωση των 40 ετών της μπάντας, όμως με την πανδημία αυτό πήγε δύο χρόνια πίσω. Η επιμονή τους να πραγματοποιήσουν το  γενέθλιο tour τους, τους δικαίωσε, και έδωσε σε εμάς την  ευκαιρία να τους απολαύσουμε.

Την αρχή έκαναν οι δικοί μας Kidney Black, με ένα ημίωρο set. Έχουν, ήδη, κυκλοφορήσει το demo EP “Lychnopolis Sessions” και γράφουν κομμάτια για την επόμενη κυκλοφορία τους. Το set τους κινήθηκε σε garage και post punk ήχο, που θυμίζει αρκετά Wipers . Αν και είχαν κάποια προβλήματα με τα φωνητικά, που ήταν αρκετά χαμηλά , κατάφεραν να ζεστάνουν το κοινό που γέμιζε το Fuzz, όσο περνούσε η ώρα. Αναμένουμε να τους δούμε ξανά μέσα στον χειμώνα.

Οι New Model Army ανέβηκαν στη σκηνή περίπου στις 22.30,χωρίς περιττές συστάσεις. Γνώριμοι και αγαπημένοι στο ελληνικό κοινό, δεν χρειάστηκαν καμία προθέρμανση, από το πρώτο κομμάτι ο παλμός ήταν εκεί. Το συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Μπράντφορντ το 1980 από τους Sullivan, Morrow και Tompkins, και από την αρχή  συνέχισε να μετακινείται από είδος σε είδος, αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση, αντλώντας επιρροές που περιλαμβάνουν, πανκ, φολκ, ροκ, μέταλ και ακόμη και κλασική. ‘Ισως,για πολλούς από το κοινό, να πέρασαν 40 χρόνια εν ριπή οφθαλμού, αλλά, ευτυχώς, αυτή η βραδιά ήταν γεμάτη αναμνήσεις.

Ο Justin Sullivan, ήταν ο κεντρικός ήρωας, με τις κινήσεις του και τον τρόπο που ερμηνεύει, με τον τρόπο που βγαίνει μπροστά σα να θέλει να γίνει ένα με το κοινό. Ανάμεσα στα κομμάτια έκανε ιδιαίτερες αναφορές για την εποχή που ζούμε, τον πόλεμο, τον Trump, τον Putin, αλλά και ένα σχόλιο για την κόντρα, που το σύστημα καλλιεργεί, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αναφερόμενος στα μπλουζάκια που είχαν στον πάγκο του merch ,με μια φράση γραμμένη στα τούρκικα. Οι New Model Army καταπιάνονταν πάντα με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, κυρίως με το αντιπολεμικό και το αντιφασιστικό κίνημα. Τι πιο ταιριαστό για την περίοδο που διανύουμε;

“Here Comes the War”, “Vagabonds”, “Where I am” και φυσικά το “Ballad of Bodmin Mill” ήταν από τα κομμάτια που ξεσήκωσαν ακόμα περισσότερο το έτσι και αλλιώς πολύ θερμό κοινό.  Στο encore έπαιξαν και τα “Green and Gray” και “No Rest”, για να έρθει ένα εκρηκτικό φινάλε. Το setlist τους ήταν ένα νοσταλγικό πέρασμα από τις στιγμές μιας ζωής, ένα δώρο για την μεγάλη,όπως φάνηκε, οικογένεια των fans τους.

Οι New Model Army μετρούν 42 χρόνια μαζί, και μοιάζουν σχεδόν ακούραστοι. Διέπονται από αυτή τη γραφική αυθεντικότητα  και πίστη σε όσα τους αντιπροσωπεύουν και καταφέρνουν να κερδίζουν το κοινό τους. Happy Birthday, λοιπόν!

SETLIST

 1. Christian Militia
 2. Lust for Power
 3. Never Arriving
 4. Here Comes the War
 5. Believe It
 6. 1984
 7. The Charge
 8. Devil’s Bargain
 9. Maps
 10. Where I Am
 11. Born Feral
 12. Before I Get Old
 13. Vagabonds
 14. The Hunt
 15. Fate
 16. Ballad of Bodmin Pill

Encore:

 1. Snelsmore Wood
 2. Green and Grey
 3. Inheritance
 4. No Rest
 5. Betcha

 

Κείμενο : Puzzlemag Crew

ΦωτογραφίεςΑλεξάνδρα Κατσαρού 

 

New Model Army

Kidney Black