Ισοπεδωτικοί IDLES σε μια ιστορική συναυλία

Επιτέλους η αναμονή για τους IDLES τελείωσε το Σάββατο το βράδυ! Μπορεί να πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια για να έρθουν για πρώτη φορά στη χώρα μας, αλλά νομίζω πως όσοι βρεθήκαμε στο Θέατρο Βράχων αποζημιωθήκαμε για τα καλά!

 

 

Αυτό που συνέβη το Σάββατο (και την Παρασκευή) στο Plissken Festival δεν έχει προηγούμενο! Δεν θυμόμαστε από πότε έχουμε να φύγουμε τόσο συγκλονισμένοι από συναυλία. Μια συναυλία που όσοι βρεθήκαμε θα τη συζητάμε για χρόνια.

 

 

Οι IDLES ξεκίνησαν το σφυροκόπημα, με το “καλησπέρα”,με το Colossus να είναι ιδανικό εναρκτήριο κομμάτι. Από τις πρώτες κιόλας νότες προκαλεί ανατριχίλα, και όπως προχωράει αργά δημιουργεί στο τέλος μια φοβερή κορύφωση. Είδαμε και την πρώτη βουτιά στο κοινό από τον Lee Kiernan. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε επιστροφή. Τα ξεσπάσματα έρχονταν το ένα μετά το άλλο. Επιβλητικοί, καθηλωτικοί, ισοπεδωτικοί, συγκλονιστικοί (συμπληρώστε επίθετα). Είχαν τεράστια ενέργεια πάνω στη σκηνή, και έβγαλαν το 110% του εαυτού τους. Δεν χάθηκε νότα, δε χάθηκε μέτρημα, η μπάντα ήταν σε απίστευτη φόρμα.Η λαχτάρα του κοινού να δει τη μπάντα ήταν εμφανής. Ακόμα και αυτό ήταν αρκετά πρωτόγνωρο σαν συναίσθημα. Κόσμος που τραγουδούσε τους στίχους με όλη του την ψυχή, έκανε moshpit, χόρευε και ζούσε για την κάθε στιγμή με τους IDLES πάνω στη σκηνή.

 

 

Οι IDLES είναι μια μπάντα που απογειώνεται στα live. Αυτή η αμεσότητα και ενέργεια της μουσικής και των στίχων τους που δε χωράει στα αυλάκια ενός δίσκου, βγαίνει πηγαία στην εμφάνισή τους. Η δυναμική τον κομματιών είναι ακόμα πιο εμφανής ζωντανά. Ακόμα και στο The Beachland Ballroom που είναι πιο αργό και πιο -ας πούμε- ήρεμο, δεν λείπει η ένταση και απολαμβάνουν φανερά το να βρίσκονται στη σκηνή. Δημιουργούν ένα υπέροχο χάος που αν βρει και το κατάλληλο κοινό δημιουργεί εκρήξεις. Εκρήξεις που τις είδαμε ακόμα πιο έντονες προς το τέλος με το Never Fight a Man With a Perm, το Danny Nedelko και το Rottweiler που στο κλείσιμό του, εκπλήρωσε τις προσδοκίες μας.

 

 

Είδαμε μια μπάντα του σήμερα στην καλύτερη -έως τώρα- περίοδό της. Πιθανόν και μία από τις καλύτερες μπάντες αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Η ερώτηση για τη συναυλία της χρονιάς βρήκε απάντηση. Η ερώτηση που μένει αναπάντητη όμως είναι πότε θα συνέλθουμε από αυτό που μας προκάλεσαν οι IDLES.

 

 

 

Κείμενο : Μιχάλης Κανάκης

(ΦωτογραφίεςΑλεξάνδρα Κατσαρού)