Ένα βράδυ στην ουτοπία των Coldplay

Το καλύτερο live act που έχουμε παρακολουθήσει

Η συναυλία του Coldplay ήταν ένα θεαματικό show μουσικής, ενέργειας και συγκίνησης, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του συγκροτήματος ως ένα από τα καλύτερα live acts του κόσμου. Από τη στιγμή που τα φώτα έσβησαν και οι εναρκτήριες νότες του High Power ακούστηκαν μέσα στο ΟΑΚΑ μεταφερθήκαμε σε μια ζωντανή, καθηλωτική εμπειρία που μόνο οι Coldplay μπορούν να προσφέρουν.

Τρυφερότητα και χαρά είναι το μήνυμά τους, και  αυτό το σαββατοκύριακο γεμίζουν το ΟΑΚΑ με πάνω από 70.000 θεατές. Ανάμεσά τους άνθρωποι κάθε ηλικίας, τουρίστες από παντού, ο πρωθυπουργός, και κάπως όλο έμοιαζε με τελετή έναρξης των Ολυμπιακών. Μέχρι που εμφανίστηκαν οι Coldplay και κάπως οι σκέψεις έπαψαν και απολαύσαμε σαν παιδιά.No photo description available.

 

 

Το στάδιο άναψε ξυπνώντας όλες μας τις αισθήσεις!
Χρώματα, φωτάκια, μπαλόνια, μια νεράιδα – muppet,  έστησαν ένα live λούνα παρκ, μια παιδική χαρά για παιδιά όλων των ηλικιών που κάθε πυροτέχνημα που έσκαγε σε εξέπληττε λες και το έβλεπες πρώτη φορά. Οι Coldplay έχουν για σήμα κατατεθέν στις συναυλίες τους τα πολύχρωμα βραχιολάκια που μοιράζουν στο κοινό. Η μαγική ατμόσφαιρα που δημιουργούν αυτά τα μικρά αξεσουάρ είναι πραγματικά ανεπανάληπτη! Φαντάσου χιλιάδες φωτάκια να αναβοσβήνουν στον ρυθμό της μουσικής, αλλάζοντας χρώματα και ταχύτητα ή μένοντας αναμμένα λευκά σαν αστέρια – στο A Sky Full of Stars- και κάνοντας το στάδιο να μοιάζει σαν θάλασσα με πολύχρωμο φωσφορίζον πλαγκτόν. Κι όμως!

 

Η χαρισματική σκηνική παρουσία του Chris Martin είναι, εν τω μεταξύ, αξιοθαύμαστη. Συνδέθηκε αβίαστα και τόσο άμεσα με το κοινό δείχνοντας και την ευγνωμοσύνη του προς τους θεατές που ήρθαν «παρά την κίνηση της Αθήνας, παρά τη ζέστη, παρά την ακρίβεια των εισιτηρίων»! Ανέβασε κόσμο να τραγουδήσει μαζί του, αφιέρωσε στιχάκια σε θεατές που βλέπαμε στα video walls στον αντιπολεμικό ρυθμό του Blowin’ In The Wind, μας ζήτησε να κλείσουμε τα κινητά για να «μοιραστούμε την μοναδική στιγμή της συνάντησής μας απρόσκοπτα», υπέροχος. Πέρα από τις φαντασμαγορικές πινελιές, μας υπενθύμισε ότι η μουσική έχει σημασία ακόμα κι όταν όλος ο κόσμος μετατρέπεται σε ψηφιακό αρχείο. Ο άνθρωπος έχει φωνάρα! Είναι τόσο άρτιος τεχνικά που ενώ τραγουδάει ιδιαίτερα απαιτητικά τραγούδια, φαίνεται να είναι κάτι απολύτως φυσικό. Για όλες τις συναυλίες όπου οι τραγουδιστές δεν μπορούν να βγάλουν φωνή, ο χαρούμενος frontman των Coldplay έχει ένα ακόμα ρεφραίν να φωνάξει στο μικρόφωνο!No photo description available.

Η μπάντα ερμήνευσε ένα μείγμα από κλασικές επιτυχίες και νεότερα κομμάτια, εξασφαλίζοντας ότι μακροχρόνιοι και νεότεροι fans θα έμεναν εξίσου ευχαριστημένοι. Paradise, Viva la Vida, Yellow, The Scientist , Clocks είναι κάποια από τα κομμάτια που τραγούδησε όλο το στάδιο ενώ τραγούδια όπως το People of Pride -με την ανάλογη σημαία να κυματίζει- από το τελευταίο τους άλμπουμ, “Music of the Spheres”, απέδειξαν ότι οι Coldplay προχωρούν μουσικά αναζητώντας πάντα το καινούριο.

 

Στο τελικό action του show η μπάντα εμφανίστηκε σε ένα τρίτο stage όπου ήταν ορατή και σε όσους βρίσκονταν στις πίσω κερκίδες ή στο τέλος της αρένας. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια κίνηση και σίγουρα έτσι δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους στο κοινό. Εκεί έπαιξαν το Sparks από τον πρώτο τους δίσκο, ένα από τα πιο γλυκά τους κομμάτια. Επέστρεψαν στο κύριο stage και μας χάρισαν ένα καταπληκτικό Fix you που δεν θα ξεχάσουμε!No photo description available.

Επειδή η χαρά είναι πλέον είδος πολυτελείας, είναι ένα συναίσθημα που συνοδεύεται με ενοχή όπως και η αίσθηση της απόλαυσης, ας κρατήσουμε από το live των Coldplay ότι χρειαζόμαστε τις στιγμές που ο νους παίρνει ρεπό και αφηνόμαστε να συγκινηθούμε. Ότι ακόμα κι αν η πραγματικότητα γίνεται αποπνικτική, οι ανάσες που μας επιτρέπουμε είναι σημαντικές για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Κι ότι μπορούμε να δεχτούμε τα παιδικά λόγια ενός ενήλικα που στέλνει αλληλεγγύη σε όλες τις «πλευρές», γιατί η αλήθεια είναι ότι όλοι μας συνοδευόμαστε από τον παιδικό μας εαυτό που θέλει πάντα να πιστεύει ότι τα πράγματα είναι απλά και ότι η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο. Ας του επιτρέψουμε ένα διωράκι.May be an image of 1 person and crowd

ΥΓ: Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της συναυλίας, με απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης (μπύρα και νερό πωλούνται σε χάρτινα), με πάνελ όπου εθελοντές χοροπηδούσαν για να “φορτίσουν το live” και ποδήλατα που άναβαν χρωματιστές λαμπίτσες. Ο παιδικός εαυτός που λέγαμε χρειάζεται και τα συμβολικά δρώμενα.

Κείμενο: Ζωή Νικολάου
Φωτογραφίες : Coldplay Official FB Page