• Home
  • /
  • B-SIDE
  • /
  • ATHENS PHOTO WORLD: ΕΚΘΕΣΗ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ

ATHENS PHOTO WORLD: ΕΚΘΕΣΗ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ

Athens Photo World 2019

Το Athens Photo World (APW) 2019, είναι αφιερωμένο στο έργο και τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη. Η στενή συνεργασία μεταξύ του βραβευμένου φωτογράφου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του APW, Θανάση Σταυράκη και της οργανωτικής ομάδας είχε ήδη ξεκινήσει από την αρχή της ιδέας. Με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το φετινό, εναρκτήριο Athens Photo World οργανώνει και παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων που θα δώσουν στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει όχι μόνο το φωτογραφικό έργο αλλά και την πολύτιμη παρακαταθήκη που άφησε ο Γιάννης Μπεχράκης στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ και στο γενικότερο ήθος της φωτοειδησεογραφίας. Όλες οι εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στο έργο και τη μνήμη του, σχεδιάστηκαν με βάση τις δικές του ιδέες και επιθυμίες, όπως ο ίδιος τις είχε εκφράσει στην οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ. Η εμπειρία του, το έργο του και η προσωπικότητα του Γιάννη Μπεχράκη υπήρξαν πηγή έμπνευσης για όλους τους συντελεστές του APW και η διοργάνωση θα τιμά πάντα τη μνήμη και την συμβολή του στο Ελληνικό, αλλά και διεθνές φωτορεπορτάζ.

– Έκθεση “Eyewitness”

Τριάντα χρόνια φωτορεπορτάζ, διακρίσεων και βραβείων, τριάντα χρόνια παρουσίας του Γιάννη Μπεχράκη στα γεγονότα που πλέον ονομάζουμε «σύγχρονη ιστορία» την ώρα που αυτή γραφόταν. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά μια συλλογή με εβδομήντα από τις πιο δυνατές και επιδραστικές φωτογραφίες του Έλληνα φωτορεπόρτερ, από την αρχή της καριέρας του μέχρι και την προσφυγική κρίση που χάρισε στον ίδιο και την ομάδα του το βραβείο Πούλιτζερ. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Αίθριο του 4 ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα, θα προβάλλονται φωτογραφίες, video με ομιλίες και συνεντεύξεις του Γιάννη Μπεχράκη κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης φωτογραφικής πορείας του με τις πιο σημαντικές σκέψεις του για τη φωτογραφία και τον κόσμο.
Επιμέλεια: Λευτέρης Πιταράκης
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι και τις 15 Ιουνίου.

– Ντοκιμαντέρ

Στο πλαίσιο του Athens Photo World θα προβληθεί τμήμα του ντοκιμαντέρ του βραβευμένου κινηματογραφιστή Buddy Squires, ο οποίος, από το 2000, ακολουθούσε τον Γιάννη Μπεχράκη σε πολλές χώρες. Σε αυτό αποτυπώνονται σημαντικά βήματα της καριέρας του.

Ο δημιουργός θα προβάλει για πρώτη φορά παγκοσμίως στο APW ένα απόσπασμα 40 λεπτών της δουλειάς του σαν φόρο τιμής στο έργο και τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη. Το απόσπασμα του ντοκιμαντέρ έχει προσωρινό τίτλο “Yannis”.

Η προβολή θα γίνει στην Εναλλακτική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 8 Ιουνίου και ώρα 20:00 με ελεύθερη είσοδο και ηλεκτρονική προεγγραφή.

– Ανοιχτή Συζήτηση: Η φωτοδημοσιογραφία σήμερα

Μετά από προσωπική πρόσκληση του ίδιου του Γιάννη Μπεχράκη, μερικοί από τους πιο δραστήριους και σημαντικούς επαγγελματίες του σύγχρονου φωτορεπορτάζ θα βρεθούν στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ για να συζητήσουν τις εμπειρίες αλλά και τις απόψεις τους για το ρόλο και το μέλλον του σύγχρονου φωτορεπορτάζ. Φίλοι και συνεργάτες οι περισσότεροι του Γιάννη Μπεχράκη, οι Rickey Rogers και Goran Tomasevic από το πρακτορείο REUTERS, οι Dusan Vranic και Λευτέρης Πιταράκης από το πρακτορείο Associated Press, ο φωτογράφος Finbarr O’Reilly, η φωτογράφος Heidi Levine και η Sophie Boshouwers, επιμελήτρια Εκθέσεων του World Press Photo, θα αναφερθούν στη γνωριμία τους με εκείνον και το έργο του, θα δείξουν και δικό τους υλικό, θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις με το κοινό. Συντονίστρια η δημοσιογράφος Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 9 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο και ηλεκτρονική προεγγραφή (η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία και δυνατότητα μετάφρασης των ερωτήσεων των παρισταμένων).

– Ψηφιακές Προβολές “Η καθημερινότητα στον Κόσμο”

Τμήματα της δουλειάς του Γιάννη Μπεχράκη στα τριάντα χρόνια της πορείας του θα προβάλλονται κάθε βράδυ στο πλαίσιο των Ψηφιακών Προβολών που οργανώνει το Athens Photo World. Και στα τρία επιλεγμένα σημεία, στα Προπύλαια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια), στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, οι προβολές θα ξεκινούν με μια συλλογή φωτογραφιών του.
Επιμέλεια: Λευτέρης Πιταράκης και Γιάννης Κολεσίδης

Οι προβολές θα διαρκέσουν από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου.

– Διεθνές Βραβείο Φωτοειδησεογραφίας «Yannis Behrakis»

Εκφρασμένη προσωπική επιθυμία και πρωτοβουλία του Γιάννη Μπεχράκη ήταν η προβολή και η ενίσχυση της δουλειάς των φωτογράφων και φωτορεπόρτερ. Με αυτό το σκοπό, το APW με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συμβάλλει με τον τρόπο του στην ενθάρρυνση και την αναβάθμιση της δουλειάς τους και στη δυνατότητά τους να συνεχίζουν αφοσιωμένοι στο έργο και στο όραμά τους.

Το Athens Photo World, πραγματοποιώντας την επιθυμία του Γιάννη Μπεχράκη και σε συνεννόηση μαζί του είχε ήδη προγραμματίσει την απονομή Μεγάλου Βραβείου ύψους δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000€) σε μια ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά ρεπορτάζ ή ντοκουμέντου.

Το διεθνές βραβείο φωτοειδησεογραφίας του APW ονομάζεται πλέον “Yannis Behrakis” και θα απονέμεται κάθε χρόνο, κατά την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης. Η ανακοίνωση του φετινού νικητή θα γίνει σε ειδική εκδήλωση το Σεπτέμβριο του 2019.

Η βραβευμένη φωτογραφική δουλειά θα εκτίθεται στην επόμενη διοργάνωση του Athens Photo World σε ατομική έκθεση του δημιουργού.

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία υποβολής συμμετοχών στο www.apw.gr

Το Athens Photo World στοχεύει στην ανάδειξη της δουλειάς των φωτορεπόρτερ και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας και της ιστορίας εν τη γενέσει της, σε καιρούς πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και ανακατατάξεων. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ανάδειξη της Αθήνας σε σημείο συνάντησης των φωτογράφων και φωτορεπόρτερ σε μια εποχή ταχύτατης μετάδοσης εικόνων, ειδήσεων και εξελίξεων.

Το πρώτο Athens Photo World πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με τη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μιας σειράς φορέων, όπως ο Δήμος Αθηναίων, το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, που λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Εθνικός Κήπος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, το TEDx Athens, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και
Πολιτισμού).

 

INFO

ATHENS PHOTO WORLD

7 – 16 Ιουνίου 2019

Η οργανωτική ομάδα του Athens Photo World :
Θανάσης Σταυράκης, AP Chief Photographer Ελλάδα, Κύπρος, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία: Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Λευτέρης Πιταράκης, AP Chief Photographer Τουρκία, έδρα στην Κωνσταντινούπολη: Επιμελητής / Συντονιστής Έκθεσης Γιάννη Μπεχράκη
Γιάννης Κολεσίδης, ΑΠΕ/EPA φωτογράφος / φωτορεπόρτερ, έδρα στην Αθήνα Επιμελητής / Συντονιστής Ψηφιακών Προβολών
Χριστίνα Καλλιγιάννη, φωτογράφος, υποψήφια Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου:
Γενικός Συντονισμός
Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το Δελτίο Τύπου παραχωρούνται αποκλειστικά για χρήση σε δημοσιεύσεις αναφορικά με το Athens Photo World και πρέπει να συνοδεύονται πάντα από τα αντίστοιχα credits.
1. Ειδομένη, Ελλάδα 2015 ©Yannis Behrakis/Reuters
Ένας Σύρος πρόσφυγας φιλάει την κόρη του καθώς περπατάει μέσα στην καταιγίδα προς τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, κοντά στην Ειδομένη, 10 Σεπτεμβρίου 2015.
2. Καμπούλ, Αφγανιστάν,2001 ©Yannis Behrakis/Reuters
Κάτοικοι της Καμπούλ πανηγυρίζουν και συνοδεύουν τους μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας καθώς μπαίνουν στην Αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, στις 13 Νοεμβρίου 2001, μετά την κατάρρευση της κυριαρχίας των Ταλιμπάν.
3. Πρίστινα, Κόσοβο, 1998 ©Yannis Behrakis/Reuters
Ένας Αλβανός χωρικός κοιτάζει μέσα από μια τρύπα σφαίρας στο παράθυρο ενός λεωφορείου στο χωριό Λαπούσνικ, 20 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του Κοσόβου, Πρίστινας, 11 Μαΐου 1998.
4. Καμπούλ, Αφγανιστάν, 2002 ©Yannis Behrakis/Reuters
Μια Αφγανή γυναίκα φορώντας την παραδοσιακή μπούρκα περπατάει στην άκρη του δρόμου καθώς ένα όχημα της Βόρειας Συμμαχίας που μεταφέρει στρατιώτες και την Αφγανική σημαία κινείται προς τη νέα του θέση στα περίχωρα της Τζαμπάλ ους Σεράτζ, περίπου 60χλμ βόρεια της Αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ, 4 Νοεμβρίου 2001.
5. Καρμπάλα, Ιράκ, 2003 ©Yannis Behrakis/Reuters
Ένας Ιρακινός Σιίτης μεταφέρει μια σημαία λερωμένη με το αίμα των ανδρών που αυτοτραυματίστηκαν ώστε να δείξουν την αγάπη τους για τον Ιμάμη Χουσεΐν, καθώς περπατάει δίπλα σε δεκάδες χιλιάδες θρησκευόμενους Ιρακινούς στην πορεία τους προς την κεντρική πόλη Κερμπάλα μέσα σε αμμοθύελλα, στις 19 Απριλίου 2003, για να λάβουν μέρος στο ιερό προσκύνημα, ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στο Σιιτικό ημερολόγιο.
6. Νατζάφ, Ιράκ, 2003 ©Yannis Behrakis/Reuters
Ιρακινές Σιίτισες πηγαίνουν προς την κεντρική πόλη Νατζάφ, στις 18 Απριλίου 2003, λαμβάνοντας μέρος στο ιερό προσκύνημα για τον Ιμάμη Χουσεΐν, ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στο Σιιτικό ημερολόγιο.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα στο www.apw.gr

Επικοινωνία info@apw.gr

Find us and follow us on:
Official site / Facebook / Twitter