• Home
  • /
  • MUSIC
  • /
  • Jazz For A Cause Festival at Afrikana Jazz Bar

Jazz For A Cause Festival at Afrikana Jazz Bar

Jazz For A Cause Festival – 5 & 6 Δεκεμβρίου 2018
@ Afrikana Jazz Bar

Ώρα Έναρξης 19:30 (και τις δύο μέρες)

ΤΕΤΑΡΤΗ 5/12
Triplicity
Constantine Cheimarios Quintet feat. Yiannis Kassetas, Stelios Chatzikaleas
George Kontrafouris Baby Trio
StathisAnninos
Svopotnik
Bump Trio

ΠΕΜΠΤΗ 6/12
Rudy Roots
Groove Elation Project
VaggelisStefanopoulos “LoopJamProject” feat.AggelikiToubanaki
Katerina Pipili Quartet
Apostolos Kaltsas Quartet
Alexandros Tomagian Quartet

Το “Jazz For A Cause” είναι το 1ο Jazz Φεστιβάλ στην Ελλάδα που συσπειρώνει ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής Jazz σκηνής (πειραματικής και μη), προκειμένου να μαζευτούν τα απαραίτητα έσοδα για έναν κοινωνικό σκοπό που αφορά λίγο-πολύ όλους μας , αλλά και για να ενισχυθεί η διάδoση ενός μείζωνος κοινωνικού, ανθρωπιστικού αλλά και περιβαλλοντολογικού ζητήματος.
Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για τους δικαστικούς αγώνες του Λοβέρδου Στελακάτου Χρήστου, ο οποίος έχει εκθέσει σε κοινή θέα την χρήση της φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και των πλυντηρίων βαμμένων διχτυών, μεταξύ άλλων τεράστιων εγκλημάτων– με αποτέλεσμα να βιώνει την υποκινούμενη και κατευθυνόμενη εκδικητική πλευρά της Ελληνικής Δικαιοσύνης, έχοντας δεχτεί ποινή δεκαετούς φυλάκισης (7 κατα συγχώνευση) για το γεγονός του ότι αρνήθηκε να κρύψει την αλήθεια από τα μάτια μας…

Λίγα λόγια από τον ίδιο:

“Ενας αγώνας για τη ζωή και την ελευθερία δεν ειναι ποτέ ενός μόνο ανθρώπου. Ξεκίνησα να μάχομαι με μόνο μου όπλο την αλήθεια απέναντι σε πολυεθνικές και διαπλεκόμενους βαρόνους της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής. Κάθε μέρα ο φυσικός κόσμος βιάζεται και μολύνεται ανεπανόρθωτα απο τα κέρδη της υποτιθέμενης ανάπτυξης. Καταδικάστηκα σε 7 κατα συγχώνευση χρόνια φυλάκισης για πλημμέλημα χωρίς αναστολή και έφεση, πράγμα που υπερβάινει ακόμα και τους ίδιους τους νόμους που θεσπίζουν. Απευθύνω τους συντροφικούς χαιρετισμούς μου σε κάθε ένα και κάθε μια που βάζουν το σώμα τους μπροστά για να υπερασπιστούν την κοινωνική ελευθερία και την ελευθερία της φύσης απο τη μία άκρη της γης ως την άλλη.
Για να μη ζήσουμε σα δούλοι περιμένοντας το θάνατο που σκορπάει η βιομηχανία της τροφής.”

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Τετάρτη 5/12
(Ώρα Έναρξης 19:30)

Mε σειρά εμφάνισης:

BUMP TRIO
ΜάριοςΤζίτζιρας -Κιθάρα
Θάνασης Γουρούνας – Ηλ.Μπάσο
ΠαύλοςΛογαράς -Drums
Οι BumpTrio δημιουργήθηκαν το 2011 παίζοντας τζαζ στάνταρτς.Το 2014 ξεκίνησαν να συνθέτουν τα δικά τους κομμάτια και το 2016 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με το τίτλο BumpTrio και το 2018 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ με τον τίτλο Sketches. Έχουν εμφανιστεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και σε πολλούς χώρους που φιλοξενούν τζάζ μουσική.

SVOPOTNIK
Πάνος Γιώτης – Κιθάρα
Γιώργος Ντάνης – Κοντραμπάσο
Λέανδρος Φρατνίκ- Drums

To Svobotnik είναι ένα πειραματικό jazz σχήμα, που με βάση τον αυτοσχεδιασμό εξερευνεί original υλικό επηρρεασμένο ηχητικά από το ευρύτερο φάσμα της παραδοσιακής και μοντέρνας jazz, από τον Thelonious Monk, τον Wayne Shorter και τον Ornette Coleman ως τον Bill Frisell, τον Marc Ribot όπως επίσης και από τα παραδοσιακά μπλουζ και τον ήχο του Jimi Hendrix.
https://svobotnik.bandcamp.com

STATHIS ANNINOS SOLO PIANO

GEORGE KONTRAFOURIS BABY TRIO

Γιώργος Κοντραφούρης – Hammond Organ
Κωστής Φαναράς – Κιθάρα
Έκτορας Ρεμσάκ – Drums

Το Baby Trio δημιουργήθηκε το 2008 με την ιδέα να αποτελέσει ένα δημιουργικό όχημα με σκοπό να εκφράσει την αφέλεια, τον εφηβικό ενθουσιασμό και γενικά ό,τι κάνει εντύπωση σε έναν νέο μουσικό, όταν αρχίζει να παίζει σε ένα συγκρότημα με τους φίλους του, και παράλληλα σαν ένα σχολείο για νέους μουσικούς.
Το Baby Trio έχει γνωρίσει αρκετές διαφορετικές ενσαρκώσεις. Ο Κοντραφούρης παίζει hammond, ενώ τη σύνθεση του τρίο συμπληρώνουν κάθε φορά ένας νεαρός κιθαρίστας και ένας νεαρός ντράμερ. Η θητεία των νεαρών μελών του Baby Trio ολοκληρώνεται μόλις συμπληρώσουν το 25ο έτος της ηλικίας τους, οπότε και αποχωρούν παραχωρώντας τη θέση τους σε νέα μέλη.

CONSTANTINE CHEIMARIOS QUINTET
(feat. YIANNIS KASSETAS,STELIOS CHATZIKALEAS)

Κωνσταντίνος Χειμαριός – Κιθάρα & Συνθέσεις
Στέλιος Χατζηκαλέας- Τρομπέτα
Γιάννης Κασσέτας – Τενόρο Σαξόφωνο
Στάθης Παρασκευόπουλος – Κοντραμπάσο
Αλέξανδρος Καραλιάς – Drums

Ο Καλύμνιος κιθαρίστας & συνθέτης Κωνσταντίνος Χειμαριός ως εμπνευστής του φεστιβάλ “Jazz For A Cause” συμμετέχει και με το δικό του σχήμα καθώς νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί με όλους όσους θα παρευρεθούν (την 1η μέρα), τις πιο εσωτερικές συνθέσεις του, από το project του “Deeper Reflections”.
Οι συνθέσεις του αυτές έχουν ως σκοπό να βάλουν τον ακροατή σε ένα ταξίδι εσωστρέφειας, μέσα από εικόνες πλασμένες από τα πιο σκοτεινά συναισθήματα που μπορεί να κρύβει η ανθρωπότητα του σήμερα αλλά και του χθες.
Επίσης όντας ουτοπιστής (και γνωρίζοντας ότι ο χρόνος δεν είναι παρά μόνο μία διάσταση, την οποία ο άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί σε περιορισμένο βαθμό) επιχειρεί να ντύσει την μουσική του με λίγο από το «Φως» που θα μπορούσε να διέπει τον κόσμο του υποτιθέμενου «αύριο». Έτσι, ίσως αυτό το «Φως» με τη σειρά του να εξαγνίσει την «ματαιότητα» του εικονικό-υπαρξιακού «σήμερα».
Το “Deeper Reflections” θα ηχογραφηθεί μέσα στο 2019 προτού κάνει τον κύκλο του ως project, καθώς το επόμενο είναι ήδη στα σκαριά…
https://www.youtube.com/watch?v=f4rYSF0-0-k

TRIPLICITY

ΓιώργοςΣταυρουλάκης -Κιθάρα&Guitar Synth
ΠαναγιώτηςΜπουραζάνης- Ηλ.Μπάσο
ΠάνοςΒασιλόπουλος – Drums
Το σχήμα έχει σαφείς αναφορές στη σύγχρονη ηλεκτρική jazz και η μουσική του αναμιγνύει στοιχεία αρμονικού και ρυθμολογικού αυτοσχεδιασμού με μια πλειάδα ηχοχρωμάτων. Με τη χρήση πεταλιών εφέ, loopers αλλά και του guitarsynth, οι Triplicity καταφέρνουν να δώσουν τόσο ζωντανά όσο και στο studio, ένα ηχόχρωμα το οποίο ξεφεύγει κατά πολύ από ένα παραδοσιακό jazz ή fusionguitartrio, προσεγγίζοντας την ηχητική πυκνότητα ενός σύγχρονου ηλεκτρικού κουαρτέτου. Στο ντεμπούτο τους, αυτός ο ήχος έρχεται να συμπληρωθεί με τα ηχοχρώματα του σαξοφώνου, των κρουστών αλλά και της φωνής, αναδεικνύοντας τις συνθέσεις και τις ενορχηστρώσεις του σχήματος.

Πέμπτη 6/12
(ΏραΈναρξης 19:30)

Mε σειρά εμφάνισης:

ALEXANDROS TOMAGIAN QUARTET
Αλέξανδρος Τοματζιάν -Κιθάρα
Γιάννης Παπαδόπουλος -Πιάνο
Λάμπρος Παπανικολάου – Κοντραμπάσο
Έκτορας Ρέμσακ -Drums

Το κουαρτέτο του προσφάτως αποφοιτήσαντα από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο κιθαρίστα Αλέξανδρου Τοματζιάν παίζει κυρίως πρωτότυπη μουσική με βασικό πυρήνα την μοντέρνα και κλασσική Τζαζ (ArtBlakey, McCoyTyner, KurtRosenwinkel) αλλά και με στοιχεία από τη ροκ και ηλεκτρονική μουσική των τελευταίων χρόνων.

APOSTOLOS KALTSAS QUARTET

Απόστολος Καλτσάς – Ηλ.Μπάσο
Γιάννης Παπαναστασίου – Σοπράνο Σαξόφωνο
Ηλίας Μαντικός – Κανονάκι
Πάνος Τζινιόλης – Drums

Ο μπασίστας και συνθέτης Απόστολος Καλτσάς συμμετέχει στο φεστιβάλ “Jazz For A Cause” με ορχηστρικά κομμάτια από την προσωπική του δισκογραφία κι ένα ανανεωμένο σχήμα.
Ο Απόστολος ζει καλλιτεχνικά στην Ελλάδα και στον κόσμο και συνεργάζεται με δημιουργούς από ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα. Μέλος για πολλά χρόνια του ιστορικού ροκ συγκροτήματος Υπόγεια Ρεύματα, πλέον συνεργάζεται με world jazz σχήματα όπως η Αγγελική Τουμπανάκη και οι ΄Συνδέσεις΄ της ή η πειραματική ΄Κρουστή παραμυθία΄ του Σόλη Μπαρκή, ενώ συμμετέχει συχνά ως performer σε θεατρικές παραστάσεις και χοροθεατρικά δρώμενα.
Στην εμφάνισή του στο φεστιβαλ θα παίξει κομμάτια της πρώτης του δισκογραφικής δουλειάς, της “Μυθοτοπίας”, που όπως μαρτυρά η λέξη είναι ένας κύκλος τραγουδιών και ορχηστρικών, μια μουσική περιπλάνηση σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, της Μεσογείου και του κόσμου. Κάθε τραγούδι-προορισμός είναι ένας ξεχωριστός τόπος, μια μικρή ταξιδιωτική ιστορία, μια απρόσμενη συνάντηση ετερόκλητων ήχων. Παράλληλα θα παρουσιάσει και κάποια ορχηστρικά από την επικείμενη νέα δουλειά του Emotional Algebra. Αυτή τη φορά όμως θα εμφανιστεί μ΄ένα ‘υβριδικό’ κουαρτέτο όπου δίπλα στο σοπράνο σαξόφωνο του έμπειρου Γιάννη Παπαναστασίου και τα τύμπανα του τζαζμαν Πάνου Τζινιόλη ισότιμη θέση διεκδικεί το κανονάκι του βιρτουόζου Ηλία Μαντικού.

KATERINA PIPILI QUARTET

Κατερίνα Πιπιλή – Φωνητικά
Κωνσταντίνος Χειμαριός – Κιθάρα
Μάρκος Αγραφιώτης – Κοντραμπάσο
Αλέξανδρος Καραλιάς – Drums

Αντλώντας το ρεπερτόριο του κυρίως από το “Great American Songbook”, το “Katerina Pipili Quartet” επιχειρεί να εξερευνήσει νέα «μονοπάτια» εντός και εκτός του μουσικού ιδιώματος της Jazz.
Διασκευασμένα λοιπόν standards, μέσα απο συλλογικές ενορχηστρώσεις γεμάτες αυθορμητισμό, οι οποίες σε συνδιασμό με το διαδραστικό και αυτοσχεδιαστικό παίξιμο των τεσσάρων μουσικών κάνουν κάθε τους εμφάνιση μοναδική!

VAGGELIS STEFANOPOULOS “LoopJamProject” feat. AGGELIKI TOUBANAKI

ΒαγγέληςΣτεφανόπουλος – Synth/loop station/ electric guitar
ΆγγελοςΠολυχρόνου – Congas/percussion
ΜάριοςΙωάννου- Drums
GUEST: ΑγγελικήΤουμπανάκη – Φωνητικά

”Nu Jazz, funk, Nu bossa, Afro beat, Dub και ότι άλλο προκύψει…”

GROOVE ELATION PROJECT
ΓιώργοςΜουτάφης – Organ, keys, compositions
Κυριακή Βιδάλη – El. Guitar, compositions
ΠαναγιώτηςΚωστόπουλος – Drums
Παναγιώτης Μπουραζάνης – El. Bass
Jim Staridas – Trombone

Οι Groove Elation project αποτελούνμια φρέσκια πρόταση στονχώροτης Jazzσκηνής! Δημιουργήθηκαν το 2012 και κινούνται σε NuJazz , Mainstream και Futurefunk μονοπάτια προσφέροντας ενα άκουσμα προσιτό ακόμα και στο πιο ακατέργαστο αυτί!
Οι GrooveElationProject έχουν ήδη εμφανιστεί σε αρκετά φεστιβάλ αλλά και μουσικές σκηνές . Τον Ιούνιο του 2017 εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ Πανόραμα Ελληνικής Jazz στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε μια soldout συναυλία που άφησε διθυραμβικές κριτικές!
Η μπάντα εχει κυκλοφορήσει στην Re-defineProductions την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο ”BetweenRealities” , μια πρωτοτυπία για την Ελλάδα αφού ηχογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε ”live” στο SierraStudio, αλλά και με παρουσία κοινού με την υπογραφή του καταξιώμενουΑ.Γκολφίδη στον ήχο και τη μίξη!

RUDY ROOTS
Διαμαντης Διαμαντακος / Δυοδελτα απο Αφροκριμ – Ραπ
Antonis Priftis – Kιθαρα
Spiros Nikas – Σαξοφωνο
Manos Anagnostopoulos – Ηλ.Μπασο
Constantinos Kilazoglou / TheJovianKid – πληκτρα και mpc
Vaggelis Baliousis – τυμπανα

Οι RudyRoots είναι ένα εξαμελές σχήμα με αγάπη για την μαύρημουσική και την πραγματική, καθημερινή, λαϊκή γλώσσα και ατάκα στοστίχο.
Χορευτικά beats, φρέσκιες λούπες και μελωδίες, ευρηματικά solos,δρομίσιος λόγος, σε ταξιδεύουν από Αμερική – Αφρική – Ελλάδα σε έναnonstop εκρηκτικό livemixtapeset. Originaltracks μαζί με covers.Jazzy – Funky – Afro – Hiphop μουσική με πολυποίκιλο σε θεματολογίαrap.

Συνεισφορά Αλληλεγγύης : 5€
Tα έσοδα θα διατεθούν εξ’ολοκλήρου στον Αγώνα του Λοβέρδου Στελακάτου Χρήστου.
(Θα υπάρχει επιπλέον κουτί ελεύθερης συνεισφοράς)

Afrikana Jazz Bar -Ιεροφαντών 13, Κεραμεικός