25 χρόνια Θέατρο Φούρνος! Ένα πάρτυ για όλους!

Ο Φούρνος της Μαυρομιχάλη, το μικρό (σε μέγεθος) θέατρο με το φιλόξενο φουαγιέ που θυμίζει το Μεταξουργείο πριν από μια 15ετία,  γίνεται 25 χρονών και το γιορτάζει με ένα πάρτυ στις 5 Οκτωβρίου και το puzzlemag δίνει ραντεβού εκεί!

Ο Φούρνος λειτουργεί από το 1993 και η απορία μας είναι τι έχει μείνει ίδιο στο θεατρικό κόσμο από τότε. «Πολλά πράγματα να σκεφτείτε. Όταν άνοιξε ο Φούρνος ήταν το πρώτο θέατρο που έδινε τη δυνατότητα σε νέους ηθοποιούς να εκφραστούν. Σήμερα έχουν δημιουργηθεί πολλές σκηνές μικρές ή μεγαλύτερες που καλύπτουν τις ανάγκες όσων θέλουν να ανεβάσουν ένα έργο».

Ένα από τα θέατρα της Αθήνας που έδωσαν την ευκαιρία σε πολλές πειραματικές ομάδες για το εναρκτήριο λάκτισμα της «καριέρας» τους, να μοιραστούν με το θεατή τη μαγεία της μέθεξης στο θεατρικό έργο. Πως επιβιώνει το θέατρο σαν επιχείρηση, όμως, μετά από δέκα χρόνια κρίσης; «Μέσα από τη δύναμη , την διάθεση για έκφραση των συνεργατών και των συνεργαζόμενων καλλιτεχνών  και την αγάπη  των θεατών που δεν έπαψαν να μας παρακολουθούν».

 

Photo: Ariadne Sonicu

 

Η Ντοντό Σαντοριναίου, με την οποία συνομιλήσαμε για το Φούρνο, έδωσε μια από τις πιο αισιόδοξες απαντήσεις στην ερώτηση τι ρόλο έχει το θέατρο στο σήμερα: «Εν μέσω κρίσης νομίζω ότι ανθεί η δημιουργικότητα , ο θεατράνθρωπος δεν είναι διαφορετικός από τον καθένα σε περιόδους μεγάλων δυσκολιών όπως αυτή που βιώνουμε. Έχει τα ίδια προβλήματα με όλους.  Έχει όμως ως αντίδοτο την δυνατότητα δημιουργίας  και έκφρασης ίσως με πιο φτωχά μέσα , όμως αυτή η σχέση δημιουργίας κοινού είναι ιδιαίτερα λυτρωτική και σε βγάζει από μίζερες καταστάσεις».

Παλιά οι ιδιοκτήτες θεάτρων ήταν οι θιασάρχες… Η Ντοντό θα ήθελε να έχει το θέατρο του Peter Brook στο Παρίσι το Bouffe du Nord και πιστεύει ότι «σημαντικό είναι σε κάθε δουλειά να την αγαπάς πολύ , να παθιάζεσαι με αυτήν και να γνωρίζεις κάθε της λεπτομέρεια». Εκείνη και οι συνεργάτες της «δεν ξεχνούν ποτέ πως ξεκίνησαν και τις “αρχές“ που έθεσαν  τότε να αποτελούν  φυτώριο νέων δημιουργών. Έτσι φέτος που συμπλήρωσαν 25 χρόνια δράσης προσέφεραν  σε νέους δημιουργούς  τον χώρο να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Οι παραστάσεις  διεξήχθησαν με ελεύθερη συνεισφορά του κοινού όπου τα έσοδα διατέθηκαν υπέρ της ομάδας».

Ένα πάρτυ, λοιπόν, για το Φούρνο που έδωσε και συνεχίζει να δίνει βήμα έκφρασης  σε πολύ νέες ομάδες. Μια γιορτή για 25 χρόνια δημιουργίας και συνεργασίας που μας χάρισαν παραστάσεις για μεγάλους και για παιδιά. Θα είμαστε οπωσδήποτε εκεί! Εσύ, όχι;

 

 

της Ζωής Νικολάου